Politică

REPREZENTANTUL PREȘEDINȚIEI A CERUT RECUZAREA JUDECĂTORILOR CURŢII CONSTITUŢIONALE

20 octombrie, 2017

Consilierul preşedintelui în domeniul juridic, reprezentantul Președinției la Curtea Constituţională (CC), Maxim Lebedinschi, a cerut recuzarea judecătorilor Curţii. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat vineri, la şedinţa CC.

Curtea Constituţională examinează în şedinţă sesizarea Guvernului privind constatarea circumstanțelor care justifică instituirea interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova şi instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministru pentru funcția de ministru al Apărării.

Sesizarea se bazează pe decizia CC din 17 octombrie, potrivit căreia atribuțiile Președintelui pot fi preluare temporar de președintele Parlamentului sau de prim-ministru atunci când şeful statului refuză repetat să semneze decretele privind promulgarea legilor şi numirea miniştrilor.

Lebedinschi a declarat că „Președintele nu are încredere în Curtea Constituţională”. El a spus că la baza cererii este o declaraţie a Preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, făcută miercuri în cadrul unei conferinţe de presă. Candu a declarat că „reprezentanţii Parlamentului se consultă cu Curtea Constituţională pentru a clarifica toate circumstanţele” şi că se va depune o sesizare pe marginea unui caz concret – procedura de numire a ministrului Apărării”.

„Aceste declaraţii arată că CC desfăşoare anumite consultări aparte cu Parlamentul până la examinarea oficială a sesizării în cadrul şedinţei publice. Potrivit legislaţiei, judecătorii CC nu au dreptul să se pronunţe în asemenea chestiuni. În aceste condiţii, cerem recuzarea completului de judecători ai CC”, a declarat Lebedinschi.

Judecătorul Igor Dolea a declarat în cadrul şedinţei că, „potrivit legislaţiei, se poate cere revocarea unui sau altui judecător, prezentând dovezile corespunzătoare”.

„Nu se poate cere revocarea întregului complet fără a prezenta dovezi privind încălcarea legislaţiei de către judecători”, a spus Dolea.

În cadrul şedinţei, Curtea Constituţională a respins cererea reprezentantului Preşedinţiei privind respingerea sesizării Guvernlui. Maxim Lebedinschi a declarat că sesizarea Guvernului a fost aprobată la şedinţa din ajun a Cabinetului de miniştri, însă nu a fost publicată în „Monitorul oficial”, după cum prevede legislaţia. Prin urmare, el consideră că sesizarea nu poate fi examinată. CC însă nu a fost de acord cu aceasta, a respins cererea şi a început să examineze sesizarea Executivului.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.20 16:36 Nic
    Asa nu se poate...
  2. 2017.10.20 16:40 Grogore
    Clar ca dl Dodon a perdut, situatia pentru dinsu este complicata.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.