Politică

CURTEA CONSTITUȚIONALĂ I-A DELEGAT PREŞEDINTELUI PARLAMENTULUI INTERIMATUL PREŞEDINTELUI PENTRU NUMIREA MINISTRULUI APĂRĂRII

23 octombrie, 2017

Curtea Constituțională (CC) i-a delegat preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, interimatul Preşedintelui pentru numirea şi primirea jurământului ministrului Apărării. Potrivit reporterului agenţiei INFOTAG, decizia a fost luată vineri, în cadrul şedinţei Curţii.

CC şi-a motivat decizia prin faptul că Președintele Igor Dodon „nu își exercită atribuțiile constituţionale” şi a refuzat să numească în funcţia de ministru al Apărării candidatura propusă de prim-ministru.

„Preşedintele Republicii Moldova poate refuza o singură dată, motivat, propunerea prim-ministrului de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru atunci când consideră că persoana propusă nu corespunde cerinţelor legale pentru exercitarea funcţiei de membru al Guvernului. Prim-ministrul poate face o altă propunere Preşedintelui sau reitera aceeaşi candidatură pentru funcţia de ministru, pe care Preşedintele este obligat să o numească”, se arată în hotărârea Curţii Constituţionale.

Magistraţii au constatat că, în pofida acestor prevederi constituţionale, Președintele Igor Dodon a refuzat să numească în funcția de ministru al apărării candidatura lui Eugen Sturza, propusă de către prim-ministru, invocând lipsa unei pregătiri profesionale în domeniu, a cunoaşterii specificului managementului militar şi a autorității în cadrul Forţelor Armate.

„Curtea a constatat că refuzul Preşedintelui Republicii Moldova de a-şi îndeplini obligația constituțională de numire a candidaturii propuse repetat de prim-ministru constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și a jurământului depus la învestirea în funcție”, se arată în hotărâre.

Curtea a reținut că “Președintele se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză, ceea ce justifică instituirea interimatului funcției pentru asigurarea exercitării acestei obligații constituționale. În ordinea exercitării interimatului, preşedintele Parlamentului sau prim-ministrul va emite, în calitate de Președinte interimar, decretul de numire în funcția de ministru al apărării și va primi jurământul acestuia”.

Avizul Curţii Constituţionale este definitiv, nu poate fi supus nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării.

Anterior, Preşedintele Igor Dodon a declarat că decizia CC privind transmiterea interimatului temporar al Preşedintelui către preşedintele Parlamentului este una „politică şi ilegală”. El a mai declarat că nu va recunoaşte ministrul numit de speaker, nu îl va include în componenţa Consiliului Suprem de Securitate. În context, speakerul Andrian Candu a amintit că ministrul Apărării este membru al Consiliului în mod automat, datorită funcţiei.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.23 11:02 Grigorie
    Curtea nu poate sa face inpotriva dl Plahotniuc.
  2. 2017.10.23 11:52 Ana
    Reputatia CC acuma sta pe pamint...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.