Politică

PSRM PROPUNE SIMPLIFICAREA PROCEDURII DE TRAGERE A JUDECĂTORILOR CURŢII CONSTITUŢIONALE LA RĂSPUNDERE PENALĂ

24 octombrie, 2017

Partidul Socialiştilor (PSRM) a elaborat un proiect de lege prin care propune simplificarea procedurii de tragere a judecătorilor Curţii Constituţionale (CC) la răspundere penală şi administrativă, precum şi lipsirea de posibilitatea deţinerii dublei cetăţenii.

Potrivit agenţiei INFOTAG, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul fracţiunii PSRM, Vlad Batrîncea, a menţionat că „ultimele hotărâri ale CC arată că această instituţie nu acţionează în conformitate cu prevederile Legii Supreme, ci în interesul partidului Democrat (PDM), servind în exclusivitate guvernării. Decizia CC privind delegarea atribuţiilor legitime ale Preşedintelui către preşedintele Parlamentului sau prim-ministru este o încălcare fără precedent nu doar a Constituţiei RM, dar şi a principiilor democratice general-recunoscute”.

Potrivit lui, „hotărârea CC mai permite alegerea în una din cele mai importante funcţii, de ministru al Apărării, a unei persoane (Eugen Sturza – „I.”) a cărui experienţă constă doar în efectuarea unor escrocherii financiare dubioase. CC face abuz de împuternicirile sale şi contribuie la uzurparea puterii în Moldova”.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a remarcat că „astăzi, dacă un judecător al Curţii Constituţionale a încălcat regulile rutiere şi dacă un poliţist l-a oprit, trebuie să-i comunice preşedintelui Curţii şi aceşti cinci cetăţeni ai altui stat să decidă dacă merită acest judecător să fie atras la răspundere sau nu merită.

„Nu mai vorbesc de alte acţiuni, mult mai grave, care pot să le comită judecătorii Curţii Constituţionale şi nu vor purta nicio răspundere”, a spus Bolea.

El a subliniat că „o persoană care a depus jurământ altei ţări nu trebuie să aibă influenţă asupra problemelor de importanţă de stat în Moldova. Din acest motiv, judecătorii trebuie lipsiţi de posibilitatea de a deţine dublă cetăţenie”.

Socialiştii intenţionează să înregistreze proiectul de lege în Parlament pe 26 octombrie. Pe parcursul săptămânii vor fi desfăşurate discuţii cu alte partide de opoziţie în vederea găsirii a 51 de voturi pentru a modifica legislaţia.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.