Politică

PAS CONSIDERĂ CĂ CIRCUMSCRIPŢIILE UNINOMINALE AU FOST CONSTITUITE „LA COMANDA” LUI VLAD PLAHOTNIUC ŞI IGOR DODON

03 noiembrie, 2017

Circumscripţiile uninominale au fost organizate în aşa fel, încât să asigure victoria lui Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon la alegerile parlamentare din 2018, consideră reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS).

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PAS, Maia Sandu, a menţionat că „activitatea Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente şi proiectul său privind organizarea acestora, făcut public pe 30 octombrie, contravin principiilor democratice general acceptate și reprezintă o altă dovadă că guvernarea doreşte să obțină controlul deplin și să falsifice viitoarele alegeri parlamentare”.

Potrivit ei, „anume din acest motiv PAS nu a participat la activitățile acestei comisii”.

„Guvernarea a ignorat și continuă să ignore toate inițiativele partidului și am decis să răspundem la fel. Existența unui astfel de sistem de circumscripții uninominale va permite Partidului Democrat să-și atingă obiectivul principal după alegeri – de a forma o coaliție cu Partidul Socialiştilor. Dar PAS va continua campania de informare a cetățenilor despre ineficiența sistemului electoral mixt și va menține o strânsă colaborare cu partenerii internaționali pentru a proteja valorile democratice în Moldova”, a spus Sandu.

Reprezentantul PAS, Sergiu Litvinenco, susţine că „comisia a ignorat recomandările partenerilor europeni, inclusiv ale Comisiei de la Veneția”.

„Comisia trebuie să fie complet apolitică și independentă, dar ce fel de independență poate fi dacă 90% din membrii săi sunt reprezentanți ai PDM și ai PSRM?”, s-a indignat el.

Potrivit lui Litvinenco, „circumscripțiile au fost formate conform unor criterii necunoscute, comisia a ignorat numeroasele declarații ale societăţii civile și comunității de experți”.

„Pentru alegătorii din străinătate au fost create doar trei circumscripții, ceea ce este o discriminare faţă de diasporă și încalcă principiul egalității votului. Astfel, un vot al unui cetățean moldovean în Rusia este egal cu nouă voturi ale cetățenilor republicii care trăiesc în Italia. Comisia este obligată să discute și să-şi argumenteze proiectul circumscripțiilor uninominale în cadrul dezbaterilor publice, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Toate aceste acţiuni arată că sistemul circumscripțiilor uninominale a fost aprobat în cadrul unei şedinţe comune la GBC (compania lui Vlad Plahotniuc – „I.“) cu Partidul Socialiştilor, iar comisia nu are decât să aprobe decizia luată pentru ea”, a conchis el.

INFOTAG precizează: Comisia Națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a aprobat pe 30 octombrie proiectul de organizare a circumscripțiilor. Potrivit documentului, se preconizează crearea a 51 de circumscripții: 46 direct în Moldova, trei în străinătate – în Rusia, SUA și Uniunea Europeană și două pe malul stâng al Nistrului. Documentul a fost prezentat Guvernului spre aprobare.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.03 11:30 David
    Asa si este cum spune Sandu.
  2. 2017.11.03 11:35 Fedor
    D-na Sandu estee viitorul prim-ministru RM.
  3. 2017.11.03 18:05 Fima
    U gospoji Sandu tolico odin NEDOSTATOC - ona nesamostoeatelinaea, za nei stoeat figuri de la SUA...
  4. 2017.11.03 18:11 Ivan
    In sistemul democratic d-na Ssandu are cele mai mare sanse sa chistiga alegerile in 2018

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.