Politică

REPREZENTANŢII SOCIETĂŢII CIVILE AU DESFĂŞURAT O ACŢIUNE DE PROTEST, CERÂND ARESTAREA LIDERULUI PDM, VLAD PLAHOTNIUC

06 noiembrie, 2017

Reprezentanţii societăţii civile şi ai mai multor partide extraparlamentare de opoziţie au desfăşurat sâmbătă o acţiune de protest în faţa Procuraturii Generale, cerând arestarea liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Protestul a durat aproximativ o oră şi la acţiune au participat circa 100 de persoane, susţinători şi membri ai „Partidului Nostru” (PN) şi ai Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (DA).

Potrivit agenţiei INFOTAG, laitmotivul adresării lor către Procuratura Generală a devenit faptul că „există declaraţia publică a unei persoane referitor la vinovăţia politicianului în crime la comandă şi că acest lucru trebuie să fie investigat obligatoriu”.

Fostul reprezentant al Moldovei la ONU şi la Consiliul Europei, Alexei Tulbure, a menţionat că, după ultima reformă a procuraturii, „în caz de astfel de declaraţii, orice procuror este obligat să iniţieze investigaţia, indiferent de cine este persoana în cauză”.

„Dacă nu încep investigația, atunci este corect ca ei să lucreze pentru banii cetățenilor? Avem nevoie de oameni curajoși, care nu se vor teme să demareze o anchetă împotriva principalilor hoți ai țării noastre”, a spus fostul diplomat, cerând procurorilor să coopereze cu detectivii britanici care investighează, de asemenea, circumstanțele legate de tentativa de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunţov.

Vicepreședintele PN, Dumitru Ciubaşenco, a recunoscut că politicianul are dreptul să se bazeze pe principiul prezumției nevinovăției în privința lui.

„Dar de investigarea obiectivă a acuzațiilor împotriva sa trebuie să fie interesat în primul rând Plahotniuc însuși. El trebuie să meargă într-o confruntare în România și să susţină testul la poligraf. În caz contrar, cu astfel de acuzații rămase fără răspuns, democratul nu are ce căuta în politică”, a spus el.

Nimeni din clădirea Procuraturii Generale nu a ieșit să vorbească cu protestatarii.

INFOTAG precizează: În martie 2012, cetăţeanul Moldovei, Vitalie Proca, a tras câteva focuri de armă asupra lui Gherman Gorbunţov, care se ascundea la Londra de foştii săi parteneri de afaceri. Bancherul a supravieţuit, iar Proca a reuşit să fugă. În iulie 2016, el a fost condamnat în România la 21 de ani de închisoare pentru crime la comandă. Gorbunţov a afirmat în repetate rânduri că tentativa de asasinare a sa este lucrarea fostului său partener în afaceri bancare, Renato Usatîi. Usatîi respinge categoric acest lucru. Pe 2 noiembrie, într-un interviu acordat unui post privat de televiziune, Proca a spus că liderul DPM, coordonatorul coaliției de guvernământ, Vlad Plahotniuc, este cel care a comandat asasinarea de la Londra.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.