Maib_Craciun

Politică

PREŞEDINTELE MOLDOVEI A PROPUS REVIZUIREA UNOR PREVEDERI ALE DCFTA

08 noiembrie, 2017
<mt_str50>

Prevederile Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) ar trebui revizuite în privinţa mai multor grupuri și categorii de produse și să se revină la regimul de preferințe comerciale autonome, respectiv la comerțul asimetric cu Uniunea Europeană, consideră Preşedintele Moldovei, Igor Dodon.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la pagina sa de facebook, despre aceasta el a declarat marţi, la întrevederea cu Comisarul European pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom. Şeful statului a subliniat că „acest lucru se referă la producția din sectorul agroindustrial, care, în proporție de peste 70%, este exportată în prezent pe piața Federației Ruse și a statelor CSI, iar perspectiva exportului pe piața UE este una foarte joasă”.

„Revederea Acordului în acest sens va permite creșterea substanțială a capacităților noastre interne de producere, inclusiv de export”, susţine Igor Dodon.

Potrivit lui, Uniunea Europeană este un partener comercial important pentru Moldova.

„Atestăm o creștere a raporturilor comerciale atât referitor la importurile, cât și la exporturile în Uniunea Europeană. Totodată, în structura exporturilor ar fi bine să existe mult mai multe produse și servicii cu valoare adăugată, care ar ajunge pe piața europeană”, a spus el.

Dodon a solicitat Comisarului European „majorarea unor cote de export pentru produsele moldovenești care se bucură de creștere anuală pe piața Uniunii Europene şi a intervenit cu solicitarea de păstrare pentru regiunea transnistreană a prevederilor și raporturilor comerciale cu UE și pentru anul 2018”.

„Pledez pentru o balanță echilibrată a Republicii Moldova, în primul rând, ținând cont de interesele economice ale țării noastre, care sunt atât în Est, cât și în Vest. Sunt absolut sigur că relațiile comerciale se vor consolida și se vor dezvolta spre beneficiul ambelor părți”, a scris Preşedintele.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.

Для просмотра содержимого этого блока Вам необходимо установить flash-player