Politică

IGOR DODON ŞI VLAD PLAHOTNIUC CONDUC UN CARTEL POLITIC – „THE ECONOMIST”

08 noiembrie, 2017

Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc susțin că au viziuni diferite, dar mulți cred că, de fapt, cei doi conduc un cartel politic, susţine publicaţia „The Economist” într-un articol consacrat situaţiei din Moldova.

Potrivit agenţiei INFOTAG, publicaţia aminteşte că Dodon şi Plahotniuc „au colaborat pentru a promova o nouă lege electorală care ar putea aduce beneficii partidelor, dar ar împiedica alte formațiuni să intre în Parlament”.

„Legea a venit în urma alegerilor prezidențiale de anul trecut, în care Dodon a câștigat cu 52,1% din voturi, în timp ce fosta ministră a Educației, Maia Sandu, a acumulat 47,9%. Acum ea spune că activiștii ei sunt hărțuiți de autorități. Doamna Sandu este îngrijorată de faptul că țările occidentale renunță pur și simplu la țara sa”, menţionează publicaţia britanică.

În opinia autorilor, ea ar putea avea dreptate.

„Având în vedere câţi bani s-au rătăcit în timp ce partidele pretins proeuropene conduc țara, Vladimir Putin ar putea să nu facă decât să aștepte ca moldovenii să concluzioneze că Dodon și partidul său sunt oamenii potriviți pentru a restabili ordinea”, menţionează jurnaliştii.

Vorbind despre ultimele evenimente din Moldova, inclusiv despre modalitatea îndoielnică în care a fost numit ministrul Apărării şi despre dezvăluirile killerului Vitalie Proca, „The Economist” subliniază că toate acestea au dus la faptul că „dezamăgirea în vechea elită proeuropeană devine şi mai mare”.

„În 2015, s-a constatat că un miliard de dolari, echivalentul a 1/8 din PIB-ul țării, fusese furat din trei bănci. Dacă nu se recuperează numerarul, contribuabilii moldoveni vor trebui să plătească impozite pentru a recupera paguba. În anul 2014 s-a descoperit că băncile moldovenești au spălat banii ruși în valoare de 20 de miliarde de dolari. În 2016, Vlad Filat, fost prim-ministru și mare rival al lui Plahotniuc, a fost închis pentru abuz de putere”, aminteşte publicaţia.

„The Economist” constată că „în 2014, partidul lui Plahotniuc a câștigat doar 15,8% din voturi în alegerile parlamentare, iar acum el mai mult de jumătate din deputații din Parlament și, prin urmare, Guvernul”.

„Se spune, de asemenea, că acesta exercită o mare influență asupra sistemului judiciar, deși el susține că aceasta este o „invenție” a dușmanilor săi. Un diplomat spune: „Să fie clar, este un stat capturat – capturat de un tip. O dictatură oligarhică. Nu există niciun interes pentru reforma judiciară în această țară, pentru că, dacă ar exista, acest regim s-ar ruina ca o casă din cărți”. La 11 octombrie, Comisia Europeană a declarat că suspendă ajutorul financiar de 28 de milioane de euro destinate reformei judiciare în Moldova, deoarece țara nu și-a reformat sistemul de justiție”, se mai arată în articol.

În opinia jurnaliştilor, „Plahotniuc poate este puternic, dar cu siguranță nu este iubit”.

„Potrivit unui sondaj făcut la începutul acestui an, în el are încrede numai 2% din populație. Dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum, doar 4% ar vota pentru partidul său. Pe cealaltă parte, în președintele Dodon are încredere 41% din cetățeni, iar 36% ar vota pentru partidul său”, constată „The Economist”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.09 09:35 Eva
    Clar ca ei sunt jucatori mari.
  2. 2017.11.09 09:38 Victor
    Pina chind dl Plahotniuc este mult mai puternic.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.