Politică

REFERENDUMUL DE REVOCARE A PRIMARULUI CHIŞINĂULUI A EŞUAT DIN CAUZA PREZENŢEI SCĂZUTE A ALEGĂTORILOR LA URNE

20 noiembrie, 2017

Referendumul de revocare din funcţie a primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a eşuat din cauza prezenţei scăzute a alegătorilor la urne. Potrivit agenţiei INFOTAG, aşa arată datele publicate duminică noaptea de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală municipală Chișinău (CECE).

Conform datelor Consiliului, pentru participarea la referendum au fost deschise 307 secţii de votare.

La referendum au participat 110 502 persoane, ceea ce reprezintă 17,53% din numărul de 628 683 de alegători incluși în listele de vot. Au fost declarate valabile 107 577 de buletine de vot, În același timp, „pentru” demitere au votat 93 720 de alegători, ceea ce constituie 87,12%, față de 13 857 de alegători care au votat împotrivă sau 12,88%.

Potrivit legii, pentru ca referendumul să fie validat, la urne trebuiau să se prezinte mai mult de o treime dintre alegătorii incluși în listele de vot – cel puțin 209 561 de persoane. Pentru a-l putea demite pe primarul Dorin Chirtoacă „pentru” trebuiau să voteze mai mulți alegători decât cei care l-au votat la alegerile din iunie 2015. Atunci el a obţinut 163 570 de voturi.

Inițiativa de desfăşurare a referendumului de revocare a primarului a venit din partea Partidului Socialiştilor, care a colectat în sprijinul inițiativei circa 80 mii de semnături ale locuitorilor din Chișinău. La secția de votare, Președintele Igor Dodon a îndemnat cetățenii să participe activ la referendum pentru a asigura demiterea primarului și organizarea alegerilor anticipate la Chișinău în primăvară.

În același timp, doar partidele de stânga – socialiștii și comuniștii – au îndemnat oamenii să vină la referendum. Majoritatea formațiunilor politice au ignorat referendumul, iar Partidul Liberal a cerut boicotarea plebiscitului.

Decizia de organizare a referendumului a fost luată de Consiliul Municipal. Pentru desfăşurarea referendumului au votat consilierii de la Partidul Socialiștilor, „Partidul Nostru”, Partidul Popular European, consilieri independenți și un reprezentant al Partidului Democrat. Din bugetul de stat au fost alocate aproape 9 milioane de lei pentru referendum. Decizia în acest sens a fost aprobată de Parlament.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.