Politică

PREMIERUL PAVEL FILIP A DECLARAT CĂ MOLDOVA NU A RENUNŢAT LA IDEEA RETRAGERII TRUPELOR RUSE DIN TRANSNISTRIA

22 noiembrie, 2017

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat că Republica Moldova nu a renunţat la solicitarea sa privind retragerea trupelor ruse din Transnistria. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi, la şedinţa Guvernului.

Şeful cabinetului de miniştri a respins informaţia din presă precum că Moldova ar fi solicitat excluderea acestei chestiuni din agenda sesiunii Adunării Generale a ONU.

„Această informaţie este lipsită de logică. Cum poţi să vezi că se solicită excluderea unui subiect care nici nu a fost inclus pe ordinea de zi?!”, s-a indignat Filip şi a cerut reprezentanţilor presei să nu dezinformeze oamenii.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, la fel, a respins informaţia din presă, potrivit căreia Republica Moldova şi-ar fi retras solicitarea de a include pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU chestiunea privind retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul ţării.

Potrivit comunicatului citat de agenţia INFOTAG, „ministerul ţine să reitereze faptul că autorităţile moldoveneşti au pledat în mod consecvent pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, aşa după cum aceasta este stipulat în Acordul privind principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992 şi în documentele relevante ale OSCE, în special în Declaraţia Summit-ului OSCE de la Istanbul din noiembrie 1999”.

MAEIE aminteşte că, potrivit demersului Reprezentanţei permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU din 20 octombrie 2017, „a fost solicitată amânarea examinării acestei chestiuni în cadrul unei şedinţe a Comitetului General, pentru o dată ulterioară, în vederea obţinerii unui sprijin mai larg în favoarea acesteia”.

MAEIE îşi exprimă regretul că în mijloacele mass-media apar informaţii neverificate sau eronate, având în vedere şi confuziile conţinute în acestea precum că autorităţile moldoveneşti ar fi cerut retragerea forţelor de menţinere a păcii, dar nu a Grupului Operativ de Trupe Ruse.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.