Politică

PREŞEDINTELE MOLDOVEI SUSŢINE CĂ PREŞEDINTELE RUSIEI, VLADIMIR PUTIN, AR PUTEA VENI ÎN VIZITĂ LA CHIŞINĂU NU ÎN 2018, DAR ÎN 2019

22 noiembrie, 2017

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, susţine că Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea veni în vizită la Chişinău în anul 2019. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi seara, răspunzând în regim online la întrebările utilizatorilor reţelei de socializare Odnoklassniki.

„L-am invitat pe Preşedintele Rusiei să vină la Chişinău. Am vorbit despre aceasta. Anul viitor, în Rusia vor fi alegeri. Sper şi sunt încrezător că totul va fi bine acolo, în ciuda provocărilor şi dorinţei unora de a destabiliza situaţia. După alegerile din martie ale preşedintelui rus, începe campania electorală în Moldova. Cred că, la modul real, Vladimir Putin ar putea veni în 2019. Sper că acest lucru va fi deja legat de rezolvarea unor probleme globale concrete. Poate va fi vorba de problema transnistreană”, a spus Dodon.

El a menţionat că, până la sfârşitul anului 2018, se aşteaptă vizita în Moldova a zeci de deputaţi ai Dumei de Stat.

„La începutul lunii decembrie, va avea loc reuniunea grupului interparlamentar de prietenie Rusia-Moldova. Aproximativ 20 de deputaţi moldoveni vor participa la această întâlnire, care nu a avut loc de mulţi ani, iar anul viitor, vor veni deputaţii din Duma de Stat. Am convenit deja asupra perioadei. Cred că aşa este corect pentru dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale”, a spus Preşedintele.

El a menţionat că anul viitor în Moldova ar putea veni Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill.

„Am trimis o astfel de invitaţie. Mi s-a spus anterior că Patriarhul său Kirill ar vrea să vină. Sper că această vizită va avea loc în septembrie, când vom organiza în Moldova Congresul Mondial al Familiei”, a spus Preşedintele.

În timpul dialogului în direct cu utilizatorii Odnoklassniki din 25 iulie, Igor Dodon a spus că Vladimir Putin ar putea veni la Chişinău în 2018.

„Preşedintele FR, Vladimir Putin, de mult nu a fost în Moldova. Îmi pare că ultima dată el a fost în vizită în anul 2008, pe când era prim-ministru, iar eu era viceprim-ministru. Sper că în anul viitor Vladimir Putin va veni în vizită de lucru sau în vizită oficială în Moldova”, a spus atunci Dodon.

Răspunzând la întrebările utilizatorilor din reţeaua rusă de socializare, Igor Dodon a declarat că „întotdeauna a pledat şi va pleda în continuare pentru neutralitatea ţării, pentru prietenia cu Rusia şi pentru integrarea Moldovei în UEEA”.

„Am pledat întotdeauna pebtru statalitatea Republicii Moldova, pentru neutralitatea ei, pentru prietenia cu Rusia şi CEEA. Moldovei îi este destinat să coopereze cu Uniunea Economică Eurasiatică. În acelaşi timp, trebuie să dezvoltăm relaţii de prietenie cu toate ţările. În ciuda presiunii, nu voi renunţa niciodată la asta. Sunt sigur că majoritatea moldovenilor sunt gata să vină cu mine în piaţă pentru a apăra aceste valori”, a spus Dodon.

El a subliniat că „este foarte important să menţinem stabilitatea şi să nu permitem destabilizarea". Întrebat despre posibilele acţiuni de protest, el a spus că „acest lucru va fi necesar doar pentru a da ultima luptă”.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.22 16:18 Taras
    Fie care cu dreptu lui...
  2. 2017.11.22 16:26 Serhio
    De ce dl Dodon despre asta povesteste si scrie pe facebook, este clar ca ei 2-5 ori pe zi vorbesc la telefon si intelnesc?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.