Politică

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A AVIZAT POZITIV PROIECTUL DE LEGE PRIVIND INTRODUCEREA ÎN CONSTITUŢIE A SINTAGMEI „INTEGRARE EUROPEANĂ”

11 decembrie, 2017

Curtea Constituţională a avizat pozitiv proiectul de lege privind modificarea Constituţiei prin introducerea unui articol care prevede că „orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”. Potrivit agenţiei INFOTAG, CC a luat această decizie în şedinţa de luni.

Dând citire hotărârii CC, preşedintele acesteia, Tudor Panţâru, a menţionat că iniţiativa de modificare şi completare a Constituţiei este prezentată de subiectul autorizat, în număr de 36 de deputaţi, şi, în acest sens, este conformă prevederilor articolului 141 (al.1, lit.b) din Constituţie. Potrivit legislaţiei, pentru înaintarea unei asemenea iniţiative, proiectul de lege trebuie să fie susţinut de cel puţin o treime din deputaţii Parlamentului (34 din 101 deputaţi).

În avizul Curţii se menţionează că „proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Constituţiei nu încalcă limitele revizuirii impuse de dispoziţiile articolului 142 (al.2) din Constituţie”.

La începutul lunii octombrie, Parlamentul a aprobat un proiect de hotărâre privind formarea unui grup de lucru pentru elaborarea proiectului de introducere în Constituţie a unui punct referitor la faptul că orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană.

Grupul de deputaţii din coaliţia de guvernare a propus un proiect de lege prin care se propune ca articolul 1 (al.3) din Constituţie , care spune că „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate” să fie înlocuit cu: „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spaţiul valoric european în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate”.

Totodată, se propune introducerea unui nou articol în Constituţie.

„Articolul 81. Integrarea europeană
(1) Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării.
(2) Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se stabileşte de Parlament prin lege organică”.

Deputaţii mai propun completarea preambulului Constituţiei cu următorul aliniat: „respectând aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovând orientarea Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european”.

Potrivit legislaţiei, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Constituţiei poate fi adoptat după cel puţin şase luni de la data prezentării iniţiativei, însă nu mai târziu de 12 luni. Pentru adoptarea acestuia sunt necesare voturile a cel puţin două treimi din deputaţi (67 din 101 deputaţi).

După cum a informat anterior INFOTAG, la începutul lunii septembrie, preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunţat intenţia PDM de a include în Constituţie o referinţă care spune că „orientarea strategică a politicii externe a Republicii Moldova este integrarea europeană”. Potrivit lui, această iniţiativă se bazează pe decizia Curţii Constituţionale din 9 septembrie 2014, când a fost examinată constituţionalitatea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Curtea Constituţională a constatat atunci că „orientarea spre valorile democratice europene este elementul definitoriu al identităţii constituţionale a Republicii Moldova”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.