Politică

EXPERT: ÎN FINANŢAREA PARTIDELOR DIN MOLDOVA TREBUIE FOLOSITE FILTRE FIABILE

12 decembrie, 2017

Atunci când Comisia de la Veneţia şi OSCE recomandă autorităţilor Moldovei să intensifice controlul asupra finanţării partidelor, se doreşte binele, însă nu mereu aşa se întâmplă, consideră directorul Institutului de Politici Eficiente, Vitalie Andrievschi.

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, el a spus că limitarea sumelor donaţiilor pentru partide din partea persoanelor fizice nu rezolvă esenţa problemei, căci 50 mii euro pot fi împărţiţi la zece oameni.

„Cred că mult mai important va fi dacă persoana care a donat bani pentru un partid va arăta declaraţia privind veniturile sale, precum că aceste fonduri sunt într-adevăr câştigate de el şi că a plătit toate impozitele cuvenite. Acest lucru este actual şi pentru migranţii muncitori, care trebuie să confirme banii transferaţi în contul partidului printr-un document privind provenienţa lor”, a spus el, menţionând că în Moldova chiar şi şomerii fac donaţii partidelor.

Potrivit lui Andrievschi, în calea donaţiilor persoanelor fizice şi juridice ar trebui să existe un filtru fiabil, precum şi un control bine organizat şi sigur din partea statului asupra finanţării şi cheltuielilor partidelor.

„Când în Moldova a fost adoptată Legea cu privire la finanţarea partidelor, se avea în vedere că de controlul banilor primiţi de partide din bugetul de stat se va ocupa Curtea de Conturi. Este necesar ca controalele să fie mai regulate, o dată la trei luni, astfel se va vedea cât şi de unde au venit banii, cum au fost cheltuiţi”, a spus expertul.

Andrievschi susţine că partidele pot recurge la diferite acţiuni de colectare a fondurilor pentru întreţinerea partidelor, dar toate acestea trebuie să fie transparente, ca să fie clar unde şi pe ce se cheltuiesc banii colectaţi de la cetăţeni.

„Autorităţile ar trebuie să fie recunoscătoare Comisiei de la Veneţia şi OSCE pentru dorinţa lor de a obţine controlul şi transparenţa finanţării partidelor. Pentru Moldova, acesta este cel mai dureros loc: îndeplinirea legilor şi actelor normative. Aici au de lucrat şi guvernarea, şi societatea civilă, a cărei sarcină este de a obţine respectarea strictă a legilor”, a conchis Vitalie Andrievschi.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.12.12 15:19 Blad
    El tot timpu face asta cu maestrie si experinta...
  2. 2017.12.12 15:22 Serafim
    Tata si fiul stau la slujba democratilor, rusina!
  3. 2017.12.12 15:23 Nicoleta
    A fost tiumpu chind Andrievschii era impreuna cu Filat, acum el deja sta alaturi cu PDM si dl Plahotniuc...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.