Politică

PRIM-MINISTRUL MOLDOVEI A APRECIAT ÎNALT ACTIVITATEA ICE

13 decembrie, 2017

Prim-ministrul Pavel Filip a apreciat pozitiv oportunitatea de cooperare cu ţările membre ale Iniţiativei Central Europene (ICE), participând marţi la Summit-ul ICE, organizat sub egida Republicii Belarus, care a deţinut în anul 2017 preşedinţia acestei platforme.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Guvernului, el a menţionat că „cooperarea în cadrul ICE şi agenda europeană a Republicii Moldova sunt complementare, cea dintâi contribuie la realizarea progreselor în îndeplinirea sustenabilă a angajamentelor asumate în faţa partenerilor europeni”.

Pavel Filip a reiterat susţinerea iniţiativelor ICE îndreptate spre dezvoltarea proiectelor regionale şi transnaţionale în diferite domenii, cu implicarea UE, în calitate de partener strategic al regiunii. O dovadă a angajamentului ferm al Republicii Moldova de a fi în continuare un partener de încredere, interesat în promovarea unei agende regionale active pe platforma ICE, este şi semnarea Planului de Acţiuni al ICE pentru perioada 2018-2020.

În context, Pavel Filip a evidenţiat rolul semnificativ care revine statelor membre ICE în dezvoltarea infrastructurii de transport în Europa, susţinând eforturile statelor partenere interesate de preluarea standardelor europene în domeniul transportului rutier.

„Fiind o verigă importantă la intersecţia Europei de sud-est cu cea de est, cu deschidere spre reţelele de transport europene şi eurasiatice, Republica Moldova îşi construieşte politica în domeniul transporturilor pornind de la următoarele obiective: armonizarea legislaţiei naţionale cu standardele europene în conformitate cu Acordul de Asociere, conectarea şi respectiv integrarea în coridoarele de transport transeuropene, obţinerea unui acces mai mare pe piaţa europeană de transport auto”, a subliniat Pavel Filip.

Referindu-se la gestionarea migraţiei şi impactul acesteia, premierul a confirmat disponibilitatea RM de a împărtăşi din experienţa acumulată în acest domeniu, în special în ce priveşte consolidarea gestionării frontierei moldo-române şi politicile migraţionale.

În 2018, preşedinţia ICE va fi preluată de Croaţia.

INFOTAG precizează: Iniţiativa Central Europeană, fondată în anul 1989, este cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperare regională în Europa, cu statut de observator în cadrul Adunării Generale ONU. ICE reuneşte zece state membre UE: Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi opt state ne-membre UE: Albania, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia şi Ucraina.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.