Politică

INSTANŢA DE JUDECATĂ A AMÂNAT LUAREA DECIZIEI PE MARGINEA RETRAGERII CETĂŢENIEI MOLDOVEI FOSTULUI PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI

15 decembrie, 2017

Instanţa de judecată a amânat vineri luarea hotărârii definitive pe marginea retragerii cetăţeniei Moldovei fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, în baza unui decret al Preşedintelui RM, Igor Dodon.

Potrivit agenţiei INFOTAG, şedinţa a fost condusă de judecătoarea Maria Ţurcan. Ea l-a audiat pe reprezentantul lui Băsescu, avocatul Andrei Bivol, şi pe cel al lui Dodon, consilierul prezidenţial pe probleme juridice, Maxim Lebedinschi.

Andrei Bivol a spus că decizia de retragere a cetăţeniei moldoveneşti lui Traian Băsescu are la bază „criterii politice”.

„Fostul preşedinte al României este un actor politic, fiind preşedinte de onoare al Partidului Unităţii Naţionale. El are perspective reale de a participa la alegerile parlamentare de anul viitor. Dodon, la fel, este un actor politic. Retragerea cetăţeniei s-a făcut pentru a înlătura un concurent şi, pe de altă parte, ca o nouă acţiune populistă de apărare a unor principii politice promovate de Dodon”, consideră avocatul.

La rândul său, Maxim Lebedinschi a spus că decretul Preşedintelui este absolut legal.

Partea adversă nu are argumente juridice în susţinerea poziţiei sale şi încearcă să politizeze acest caz, indiferent de declaraţiile publice ale preşedintelui în calitate de persoană politică la emiterea decretului a stat un temei juridic, care prevede retragerea cetăţeniei Republicii Moldova în cazul în care persoana a ascuns fapte pertinente în momentul dobândirii cetăţeniei. În România, Băsescu se afla sub urmărire penală în calitate de suspect la momentul solicitării şi primirii cetăţeniei Republicii Moldova”, a menţionat reprezentantul şefului statului.

În octombrie, Curtea Constituţională nu a admis sesizarea avocatului lui Traian Băsescu referitor la cetăţenie. Avocatul Andrei Bivol a cerut ca litigiul dintre Preşedintele Igor Dodon şi Traian Băsescu să fie examinat de Curtea Supremă de Justiţie, demersul a fost însă respins de Curtea Constituţională. Cu toate acestea, Curtea a conchis că aspectele invocate în sesizarea privind excepţia de neconstituţionalitate nu pot fi acceptate pentru examinare în fond. Astfel, litigiul urmează să fie examinat de instanţele inferioare.

La începutul anului 2017, Igor Dodon i-a retras cetăţenia Republicii Moldova lui Traian Băsescu. Decretul şefului statului a fost însă contestat la Curtea Supremă de Justiţie, însă instanţa a respins cererea de chemare în judecată.

Data următoarei şedinţe de judecată nu a fost anunţată.

După cum a informat anterior INFOTAG, Traian Băsescu şi soţia sa au primit cetăţenia Moldovei în 2016 printr-un decret semnat de fostul preşedinte Nicolae Timofti. Băsescu şi-a motivat dorinţa de a obţine cetăţenia moldovenească prin faptul că vrea să contribuie la integrarea europeană a RM.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.12.16 14:28 David
    Basescu nu trebua sa face aluzii zadarnice... Salaru nu sa trece pragu cu partidul sau...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.