Politică

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI A SEMNAT ÎN CALITATE DE PREŞEDINTE INTERIMAR DECRETELE DE NUMIRE A ŞAPTE MEMBRI AI GUVERNULUI

10 ianuarie, 2018

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a semnat miercuri decretele de numire a doi vicepremieri şi a cinci miniştri în componenţa Guvernului condus de Pavel Filip. Potrivit agenţiei INFOTAG, conform hotărârilor Curţii Constituţionale din 2 şi 5 ianuarie, Preşedintele Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcţie, iar Candu este preşedinte interimar pentru ziua de miercuri.

Potrivit decretelor semnate, în funcţie de viceprim-ministru pentru integrare europeană a fost numit fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Iurie Leancă. El a ocupat funcţia de premier în perioada 2013-2014, iar anul trecut a fost ales în funcţia de vicespeaker.

Vicepremier pentru reintegrare va deveni Cristina Lesnic, care a activat în cadrul MAI. Vicepremierul pentru Reintegrare este responsabil de reglementarea transnistreană şi este principalul negociator al Chişinăului la negocierile cu Tiraspolul.

Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a fost numit Tudor Ulianovschi, care a fost anterior ambasador în Elveţia.

Ministru al Economiei şi Infrastructurii a devenit omul de afaceri Chiril Gaburici, care a ocupat funcţia de prim-ministru timp de patru luni în anul 2015.

Ministru al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a fost numită Svetlana Cebotari, care a ocupat anterior funcţia de director la Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui.

Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a devenit Liviu Volconovici, care a fost rector al Universităţii Agrare de Stat.

Ministru al Justiţiei a fost numit fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase. El a mai ocupat această funcţie în 2009-2011.

După cum a informat anterior INFOTAG, la sfârşitul anului trecut, Partidul Democrat de la guvernare a decis să înnoiască componenţa Guvernului. La iniţiativa sa au fost demişi cinci miniştri şi vicepremierul pentru reintegrare. Preşedintele Igor Dodon a semnat decretele de demisie, însă a refuzat categoric să semneze decretele de numire a noilor membri ai Guvernului.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.10 13:42 Carl
    Corect, asa si trebue.
  2. 2018.01.10 13:46 Grigore
    Bine ca avem puterea efectiva si operativa, asa si trebue in tara, care vre sa dezvolta.
  3. 2018.01.10 13:48 Galina
    Dl Candu este buna candidatura pentru presedentia...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.