Politică

RUSIA VA LUA MĂSURI DE RĂSPUNS LA ACŢIUNILE DE DISCRIMINARE A PRESEI RUSE ÎN MOLDOVA

11 ianuarie, 2018

Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a calificat aprobarea de către Moldova a legii de combatere a propagandei ruse drept „un act de discriminare directă a mass-media ruse”.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul MAE al Rusiei, purtătoarea de cuvânt al ministerului, Maria Zaharova, a declarat joi, în cadrul unui briefing, că discriminarea mass-media ruse „are un caracter consecvent”, iar noua lege, „care practic interzice transmisia în ţară a noutăţilor şi emisiunilor informativ-analitice, reprezintă un nou atac antirusesc din partea majorităţii parlamentare aflată la guvernare la Chişinău”.

„Modul în care forţele rusofobe ale parlamentului moldovean şi-au impus din nou voinţa asupra populaţiei, încălcând dreptul fundamental al acestuia la accesul liber la informaţie, arată că ţara se îndepărtează de normele democratice, alunecând spre practicile totalitare de luptă cu punctele de vedere alternative”, consideră ea.

Potrivit ei, Rusia, „reafirmându-şi angajamentul faţă de principiul reciprocităţii, acceptat în relaţiile internaţionale, îşi rezervă dreptul la măsuri de răspuns”.

„Presupunem că această situaţie necesită o reacţie nu doar din partea unor instituţii internaţionale specializate precum OSCE. Am vrea să auzim opinia reprezentanţilor oficiali ai structurilor europene referitor la faptul în ce măsură această dorinţă a autorităţilor moldovene de a curăţa spaţiul informaţional al ţării corespunde valorilor europene”, a spus Maria Zaharova.

După cum a informat anterior INFOTAG, în ajun, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a promulgat în locul Preşedintelui Igor Dodon legea privind modificarea şi completarea Codului audiovizualului, care a fost adoptată în regim de urgenţă de Parlament în două lecturi la 7 decembrie 2017.

Legea prevede transmisia programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum şi în statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Astfel, în Moldova nu vor mai fi difuzate asemenea emisiuni ale posturilor de televiziune ruseşti

Experţii au calificat adoptarea legii împotriva propagandei ruse drept o tentativă a Partidului Democrat de a răspunde la urmărirea liderului său în Rusia. La începutul lunii decembrie, Judecătoria Besmannîi din Moscova a admis arestarea în lipsă a lui Vlad Plahotniuc şi l-a dat în căutare internaţională. Liderul PDM este acuzat de omor. În acea perioadă, Plahotniuc se afla în vizită în SUA. Anume atunci Parlamentul a adoptat în regim de urgenţă legea respectivă.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.12 10:06 Stas
    Este un pas gresit, care face Moldova.
  2. 2018.01.12 10:11 Zamfir
    Ce spune doamna Zaharova este destul de corect.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.