Politică

LEGEA PRIVIND AŞA-NUMITA PROPAGANDĂ RUSĂ VA INTRA ÎN VIGOARE PESTE O LUNĂ

12 ianuarie, 2018

Legea privind aşa-numita propagandă rusă a fost publicată vineri în „Monitorul Oficial” şi va intra în vigoare peste 30 de zile.

După cum a informat anterior INFOTAG, Legea privind modificarea şi completarea Codului audiovizualului a fost adoptată de Parlament în regim de urgenţă în două lecturi pe 7 decembrie 2017. Aceasta a fost promulgată abia la 10 ianuarie 2018, însă nu de către Preşedinte, ci de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, căruia Curtea Constituțională i-a delegat temporar acest drept.

Legea interzice transmisia programelor de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care sunt produse în statele care nu au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Sub incidenţa acestei legi intră în primul rând emisiunile posturilor de televiziune ruseşti care sunt retransmise în Moldova

Difuzorii care încalcă aceste prevederi riscă amenzi de la 40 mii până la 70 mii lei, iar pentru încălcare repetată amenda este de până la 100 mii lei.

„În vederea neadmiterii prejudicierii securităţii statului”, instanţa de judecată va examina litigiile care apar în jurul acestei probleme în termen de până la 30 de zile. Apelul sau recursul va fi depus în termen de trei zile de la pronunţarea hotărârii şi se va examina în termen de 10 zile.

Experţii au calificat adoptarea legii împotriva propagandei ruse drept o tentativă a Partidului Democrat de a răspunde la urmărirea penală a liderului său în Rusia. La începutul lunii decembrie, Judecătoria Besmannîi din Moscova a admis arestarea în lipsă a lui Vlad Plahotniuc şi l-a dat în căutare internaţională. Liderul PDM este acuzat de tentativă de omor.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.