Politică

CCA A OBLIGAT POSTURILE DE TELEVIZIUNE SĂ PREZINTE PÂNĂ LA 9 FEBRUARIE CONCEPŢIILE DE PROGRAME, AJUSTATE LA LEGEA PRIVIND COMBATEREA PROPAGANDEI

16 ianuarie, 2018

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a obligat posturile de radio şi televiziune să prezinte până la 9 februarie concepţiile de programe, ajustate la noile modificări ale Codului Audiovizualului.

Potrivit agenţiei INFOTAG, luni, la şedinţa extraordinară, CCA a luat o hotărâre privind „asigurarea securităţii şi neadmiterea provocărilor în spaţiul informaţional al Moldovei”, care îi obligă pe toţi radiodifuzorii din RM „să protejeze consumatorii de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior prin neadmiterea programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ analitic, militar și politic ce nu sunt produse în statele membre ale UE, SUA, Canada și în statele participante la Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră (în special, Rusia – „I.”).

Preşedintele CCA, Dragoş Vicol, a menţionat că „sarcina principală a Consiliului este să explice noile reguli de transmise pentru toţi prestatorii de asemenea servicii pentru a exclude din spaţiul informaţional propaganda şi dezinformarea”.

Membrul CCA, Iurie Colesnic, a specificat că, „pentru o activitatea clară a posturilor de radio şi televiziune în conformitate cu noile modificări, Consiliul va pregăti lista completă a ţărilor de unde nu se poate efectua transmisia emisiunilor informative şi analitice”.

După cum a informat anterior INFOTAG, legea privind modificarea şi completarea Codului audiovizualului a fost adoptată în regim de urgenţă de Parlament în două lecturi la 7 decembrie 2017. Aceasta a fost promulgată nu de către Preşedinte, ci de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, căruia Curtea Constituțională i-a delegat temporar acest drept.

Legea a fost publicată vineri, 12 ianuarie, în „Monitorul Oficial” şi va intra în vigoare peste 30 de zile, pe 12 februarie.

INFOTAG precizează: Republica Moldova a ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră în anul 2003, România în 2004, iar Ucraina în 2009. Prevederile principale ale Convenției, la care au aderat 34 de țări, presupun libertatea de exprimare, primirea și retransmiterea, precum și interzicerea difuzării informațiilor care incită la ură. În afară de Rusia, Convenția nu a fost ratificată de multe țări, inclusiv Belarus, Kazahstan și chiar Belgia, Danemarca, Olanda.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.