Politică

PRIMARUL TARACLIEI CONSIDERĂ CĂ CONSILIERII DE LA BĂLȚI AI „PARTIDULUI NOSTRU” SUNT SUPUȘI REPRESIUNILOR

18 ianuarie, 2018

Consilierii de la Bălți ai „Partidului Nostru”, precum și primarul orașului ales de popor „s-au pomenit sub mașina represivă de stat a Moldovei. Această opinie a fost expusă pe facebook de către primarul Taracliei, Serghei Filipov, care, cu trei ani în urmă, el însuși a avut de suferit din cauza unei urmăriri penale nefondate.

Potrivit agenției INFOTAG, el a comparat situația actuală a consilierilor cu cea din 1993, când susținătorii Sovietului Suprem al RSFS au ajuns blocați în Casa Albă de la Moscova.

„Şi totul din cauza că bălțenii au decis să rezolve probleme locale de sine stătător. Chiar și în Constituție este menționat dreptul poporului de a-și exercita puterea în mod direct, precum și prin autoritățile statului și autoritățile locale”, a amintit primarul.

El a mai amintit că, în 1997, Moldova a semnat și ratificat Carta europeană a autonomiei locale.

„Acest document obligă statul să stabilească în legislația internă și să aplice în practică un set de norme juridice care garantează independența politică, administrativă și financiară a municipalităților. Articolul 12 din Cartă precizează că principiile autonomiei locale sunt obligatorii pentru toate statele. Acest document este primul instrument juridic multilateral în care sunt definite și garantate principiile autoguvernării locale, unul dintre pilonii democrației, pe care Consiliul Europei îl protejează și dezvoltă”, a subliniat el.

Filipov şi-a exprimat nedumerirea pentru faptul că structurile europene, în competenţa cărora intră protejarea și consolidarea valorilor europene comune, pur și simplu tac.

„Sau ei așteaptă ca Primăria Bălți să fie luată cu asalt, ca şi Casa Albă de la Moscova cândva?”, se întreabă el.

INFOTAG precizează: În 2015, Filipov a fost condamnat pentru tăierea sancționată a șase copaci uscați în scopul amenajării unui scuar din Taraclia. Lui Filipov i s-a aplicat o amendă în valoare de 8 mii de lei, cu achitarea pagubelor în valoare de 164 de mii de lei. De asemenea, a fost privat de dreptul de a deţine funcții de conducere timp de doi ani. Ambasadorii Uniunii Europene au calificat „Cazul Filipov” drept unul politic. Ulterior, funcționarul a fost achitat de Curtea Supremă de Justiție.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.18 17:49 Uliana
    Dl Filipov are 100 de procente dreptate.
  2. 2018.01.18 17:53 Serafim
    Interesant, de ce pona acum dl Mihalco nu a declarat ca este ingrojirat situatiei la Balt?
  3. 2018.01.18 18:00 Petro
    Ploho, cito vse imenno tak proishodit v Belitah, oceni ploho.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.