Politică

CONSILIUL MUNICIPAL BĂLŢI A DECIS SĂ DESFĂŞOARE PE 4 MARTIE REFERENDUMUL DE REVOCARE A PRIMARULUI RENATO USATÎI

19 ianuarie, 2018

Consiliul Municipal Bălţi a decis vineri, cu voturile a 21 de consilieri ai „Partidului Nostru” (PN) să desfăşoare pe 4 martie referendumul de revocare a primarului oraşului, Renato Usatîi.

Potrivit agenţiei INFOTAG, şeful fracţiunii municipale a PN, Nicolai Grigorişin, a declarat la şedinţă că în ultimele zile consilierii au fost supuşi unei presiuni fără precedent.

„Fracţiunea noastră de 26 de consilieri a fost presată, presiunile făcându-se inclusiv asupra membrilor familiilor consilierilor. La începutul săptămânii, Tatiana Veselovscaia a scris cerere că îşi depune mandatul de consilier. În această noapte din fracţiune au plecat Vladimir Gula şi Antoniu Lisnic. Veselovscaia a procedat corect, depunându-şi mandatul, însă noii stăpâni ai lui Gula şi Lisnic din PDM îi impun să rămână în Consiliu pentru a se opune luptei cu corupţia, iniţiată de PN în oraş. Trădătorii niciodată nu au fost pe plac, mai devreme sau mai târziu ei vor răspunde pentru cele făcute”, a spus Grigorişin.

După ce consilierii PN au votat pentru desfăşurarea referendumului, cu ei a luat legătura prin Skype Renato Usatîi, care este şi preşedintele „Partidului Nostru”. Politicianul a mulţumit consilierilor pentru curajul de care au dat dovadă.

„În ultimele săptămâni, cetățenii și consilierii din Bălți au fost supuși unei presiuni fără precedent din partea guvernării controlate de Partidul Democrat și de liderul său, Vlad Plahotniuc. Prin exemplul nostru ne-am convins iarăşi că Moldova este un stat capturat. Suntem un stat în care o mână de nemernici trăiesc pe seama majorității cetățenilor. Pentru a contracara toate acestea, consilierii de la PN au făcut un pas disperat – au anunţat greva foamei”, a spus Usatîi.

El a spus că orașul Bălți, locuitorii săi și consilierii din PN sunt „un simbol al rezistenţei față de puterea lui Plahotniuc și cei din anturajului său”.

În opinia sa, referendumul din 4 martie „va confirma voinţa cetăţenilor referitor la faptul cine trebuie să conducă oraşul”.

„Am început eliberarea cu oraşul Bălţi. Sunt convins că vom elibera şi republica”, a subliniat Usatîi.

El a promis că în curând va reveni în Moldova.

„Mă pregătesc să mă întorc acasă în viitorul apropiat. Faptul cât de curând mă voi întoarce depinde şi de voi. Direct. Cu cât noi suntem mai mulţi, care ne opunem regimului, cu atât mai bine. Într-o zi va trebui să luăm cu toţii câte o mătură și să măturăm odată toate aceste gunoaie oligarhice din republică”, a spus Usatîi.

El a menţionat că în timpul transmisiunii live a primit pe telefonul mobil un mesaj de la unul dintre liderii PDM din Bălți.

„El mi-a scris: „Nu veți organiza niciun referendum la Bălți. Pentru aceasta avem judecători”. Vedeți cât de siguri sunt ei? Dar noi le vom demonstra contrariul – poporul Republicii Moldova are dreptul la viitor”, a spus liderul PN, care de peste un an și jumătate se ascunde de justiția moldovenească peste hotare.

În timpul şedinţei Consiliului Municipal, în jurul clădirii primăriei Bălţi s-au adunat până la o mie de locuitori şi oaspeţi ai oraşului. Ei ţineau pancarte cu mesajele: „Vitiuc (vicepreşedintele Parlamentului, care a locuit la Bălţi şi are interese economice în oral – „I.”), încetează să ameninţi consilierii”, „Chişinăul susţine Bălţiul”, „Opriţi presiunea”, „Ruşine Plahotniuc!”.

După cum a informat anterior INFOTAG, în iunie 2015, Renato Usatîi a câştigat alegerile locale la Bălţi, acumulând în primul tur peste 72% din voturi. La sfârşitul anului trecut, Guvernul a iniţiat o investigaţie pentru a-l suspenda din funcţie „pentru lipsă”. Drept răspuns, Consiliul Municipal, unde „Partidul Nostru” deţine majoritatea, a decis să desfăşoare un referendum privind votul de încredere primarului.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.