Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON SPERĂ SĂ AIBĂ ÎN CURÂND O ÎNTREVEDERE CU CONDUCEREA UCRAINEI

19 ianuarie, 2018

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, speră să aibă în curând o întrevedere cu conducerea Ucrainei. Declaraţia a fost făcută joi seara, la o emisiune de televiziune.

Potrivit agenţiei INFOTAG, şeful statului a spus că, în prezent, consilierii săi se ocupă intens de pregătirea unei asemenea întâlniri. Aceasta ar putea avea loc la Kiev, Chişinău sau în cadrul unor evenimente internaţionale în alte ţări.

Solicitat de jurnalist să spună a cui este Crimeea, Preşedintele nu a oferit un răspuns, menţionând că „această problemă trebuie lăsată la o parte”.

„Ucraina este statul cu care Moldova trebuie să aibă relații bune”, a spus Președintele, menționând că respectă conducerea Ucrainei.

Întrebat ce va răspunde Președintele Igor Dodon la Kiev, când va fi întrebat direct al cui teritoriu este Crimeea – al Ucrainei sau Rusiei, Președintele a spus: Dacă voi fi întrebat, atunci voi răspunde”.

Președintele consideră că Moldova nu ar trebui să se amestece în conflictul dintre Rusia și Ucraina, deoarece este necesar ca Chișinăul să stabilească relații de parteneriat şi cu Kievul, și cu Moscova.

Referindu-se la numirea de către Președinte a noilor ambasadori ai Republicii Moldova în străinătate, Dodon a declarat că va studia detaliat dosarul candidaților și abia apoi va spune dacă va semna decretele prezidențiale privind numirea lor. El exclude repetarea situației că, în cazul în care Președintele va respinge candidaturile ambasadorilor, Guvernul va face apel la Curtea Constituțională, care, ca şi în cazul numirii noilor miniştri, îl va suspenda temporar pe Preşedinte şi va transmite atribuţiile acestuia președintelui Parlamentului sau prim-ministrului.

„Numirea ambasadorilor este o prerogativă exclusivă a Președintelui și nu cred că o asemenea situație ar putea să se repete”, a remarcat el, precizând că lucrurile nu trebuie grăbite.

În cadrul emisiunii, Președintele a menționat că autoritățile moldovene nu au dorit ca pe piața moldovenească să vină investitori serioşi din Rusia, referindu-se la sectorul bancar.

„Știu grupuri concrete de investitori care aveau intenții concrete, dar investițiile lor nu au fost susţinute”, a spus Președintele şi a propus doritorilor să contacteze Banca Națională pentru detalii, căci aceasta are informații detaliate despre acest lucru.

Solicitat să dea o apreciere unor politicieni care au început deja campania pentru alegerile parlamentare prin fundaţii de binefacere, Președintele a spus că socialiștii vor începe campania preelectorală în strictă conformitate cu legea.

„În ceea ce privește activitățile fundațiilor de binefacere care ajută oamenii, acest lucru nu este interzis prin lege. Dacă există bani transparenți și pot ajuta oamenii, atunci să ajute”, a spus el.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.