Politică

ŞEFUL DELEGAŢIEI UE ÎNDEAMNĂ AUTORITĂŢILE MOLDOVEI SĂ RESPECTE STANDARDELE DEMOCRAŢIEI, DREPTULUI ŞI LIBERTĂŢII OMULUI

16 februarie, 2018

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în RM, Peter Michalko, îndeamnă autorităţile Moldovei să respecte standardele democraţiei, dreptului şi libertăţii omului. Potrivit agenţiei INFOTAG, participând joi la o emisiune în direct la PRO-TV Chişinău, el şi-a exprimat îngrijorarea că autorităţile centrale fac presiuni asupra autorităţilor locale, precum şi că există cazuri de persecutare a oponenţilor politici.

„Acest an este unul deosebit, căci este anul alegerilor parlamentare. Este foarte important ca acestea să fie corecte şi democratice. Iar pentru aceasta trebuie să fie respectate standardele democrației, drepturile şi libertățile omului. Numai aşa poate fi atins un nou nivel de cultură politică, cu o competiție politică deschisă, cinstită, egală”, consideră diplomatul.

Potrivit lui, Moldova „trebuie să scape de aceste fenomene din trecut, legate cu dosare şi presiuni asupra oponenţilor politici”.

„Atunci când țara este în proces complicat de tranziție, însoţit de reforme și economice și cu impact social, oamenii trebuie să simtă că trăiesc într-o societate echitabilă”, a subliniat Michalko.

El şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că, „în regiunile Moldovei, oamenii sunt supuși presiunilor în ceea ce privește afilierea politică sau activitatea lor în cadrul administraţiilor locale”.

„Ştim că sunt folosite structurile locale ale organelor de drept, procuraturii, este implicată și justiția, li se deschid dosare penale, sunt ameninţaţi că ei sau rudele lor îşi vor pierde locul de muncă, sunt supuşi şi altor forme de presiune. Asemenea metode de luptă politică sunt inacceptabile într-o societate democrată”, a declarat Michalko.

În opinia sa, societatea trebuie să rezolve aceste probleme împreună pentru a crea o bază solidă pentru reformele democratice. El s-a pronunţat pentru un dialog mai strâns al autorităților Moldovei cu societatea civilă şi a îndemnat guvernarea „să vadă în societatea civilă un partener care oferă o evaluare veridică a ceea ce fac autoritățile în interesul cetățenilor”.

„Societatea civilă, în special numeroşii săi reprezentanți care activează în mediul rurale și în regiuni, doreşte să facă viața oamenilor mai bună pentru a facilita rezolvarea problemelor din viața lor de zi cu zi”, a spus diplomatul, comparând societatea civilă cu o oglindă care reflectă fidel faptele reale ale autorităților.

Solicitat să evalueze dialogul autorităţilor cu societatea civilă, Peter Michalko a evitat diplomatic să dea un răspuns, menţionând că, de obicei, evaluările se fac la sfârşit de ani sau la expirarea mandatului.

„Am văzut dorința autorităților de a dialoga cu societatea civilă, deși acest dialog nu a fost întotdeauna aşa cum doresc să-l vadă activiştii civici”, a remarcat el.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.