Politică

DORIN CHIRTOACĂ A ANUNŢAT CĂ ÎŞI DĂ DEMISIA DIN FUNCŢIA DE PRIMAR GENERAL AL CHIŞINĂULUI

16 februarie, 2018

Dorin Chirtoacă a declarat că îşi dă demisia din funcţia de primar general al Chişinăului. Potrivit agenţiei INFOTAG, anunţul a fost făcut vineri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul Partidului Liberal, al cărui vicepreşedinte este el.

Chirtoacă afirmă că decizia de a pleca din funcţie nu a fost luată sub presiune, dar aceasta este un răspuns pentru cei care vor să-l vadă „ascultător”. El a subliniat că, prin decizia sa, „a zdruncinat puternic planurile Partidului Democrat”.

„Prin suspendarea mea din funcţie, autoritățile au vrut să păstreze situația din Chișinău. Acum, acest plan a fost zădărnicit, căci pe 20 mai ar trebui să aibă loc alegerile. Să vedem cine are dreptate și cine este vinovat”, a spus Chirtoacă.

El a menționat că acest pas a fost făcut „în semn de protest faţă de ceea ce se întâmplă astăzi în capitală și la primărie”.

„Consilierii municipali sunt amenințați de Partidul Democrat, iar în caz de nesupunere, se aleg cu dosar penal. Același lucru se întâmplă și în serviciile municipale. De exemplu, șeful Direcţiei locativ-comunale, Petru Gontea, care este o persoană ce nu a avut nicio legătură cu politica, a fost impus să scrie cerere de demisie, dar totuși a rămas în funcție. Care este logica acestor decizii?”, s-a indignat Chirtoacă.

El a remarcat că, „actualmente, primăria funcționează conform cârdăşiei dintre democrați și socialiști”.

„În niciun caz nu recunosc acuzațiile pe care încearcă să mi le impute din mai 2017. Desfăşurarea dosarului a provocat deja indignarea în rândul instituțiilor europene. Acesta conține multe contradicții și amintește de persecutarea politică a lui Aleksei Navalnîi în Rusia. Dar dreptatea mea va fi dovedită, vom obține dreptate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a subliniat Chirtoacă.

Potrivit lui, „mandatul primarului a fost încredinţat de popor, nu de Plahotniuc, Dodon sau Leancă".

„Sunt responsabil doar în fața oamenilor, căci la ultimele alegeri din 2015 mi-a fost acordată o asemenea încredere. Aflându-mă în această funcţie, am realizat o mulțime de proiecte. Bineînțeles că au fost şi greșeli, dar nu greşeşte numai cine nu lucrează. Nu am cum să revin la primărie, pentru că sunt legat la mâini și picioare de către guvernare. Așa că nu văd altă opțiune decât demisia”, a subliniat Chirtoacă.

În opinia sa, locuitorii Chișinăului înțeleg bine că „în oraș are loc procesul de uzurpare a puterii”.

„Singura posibilitate de a preveni acest lucru sunt alegerile anticipate. Orașul are nevoie de un primar legitim, ales prin votul oamenilor. Îndemn toţi cetățenii, toate partidele politice care nu au legătură cu crimele care se fac să se unească și să se opună dictaturii care se poate instaura în țară”, a spus el.

După cum a informat anterior INFOTAG, Dorin Chirtoacă a fost arestat în mai 2017, fiind acuzat de corupere şi abuz de serviciu în dosarul amenajării parcărilor cu plată în capitală. În iulie, el a fost suspendat din funcţie pe perioada anchetei.

Pe 19 noiembrie, la iniţiativa Partidului Socialiştilor, s-a desfăşurat un referendum privind revocarea lui Chirtoacă din funcția de primar al municipiului Chișinău. Cu toate acestea, referendumul a eșuat din cauza prezenței scăzute la vot. La referendum au participat mai puțin de 18% din locuitorii Chișinăului, în condiţiile în care minimul necesar este de o treime din alegători. Imediat după aceea, în luna noiembrie a anului trecut, primar interimar al Chișinăului a fost numită Silvia Radu, reprezentantă a Partidului Democrat.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.