Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON CONSIDERĂ CĂ MOLDOVA POATE DEVENI O NOUĂ ELVEŢIE

16 februarie, 2018

Preşedintele Igor Dodon consideră că „Republica Moldova poate deveni o a doua Elveţie, dacă va ajunge la un consens naţional şi social”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat într-un interviu publicat vineri pe portalul flux.md.

„Ţările mici sunt tot timpul în pericol. Cei mari tot încearcă să le ia sub ei. Asta s-a întâmplat de mai multe ori cu diferite ţări. Imediat ce conducerea ţărilor mici se lasă ademenită de unele favoruri, inclusiv economice, pe care le propun marile puteri geopolitice, acestea jertfesc cu întregul popor şi noi devenim ostaticii unei politici pro Vest sau pro Est”, a spus Dodon.

În opinia sa, „este foarte dificil să menţii echilibrul”, iar Republica Moldova, la diferite etape, „nu a reuşit să menţină acest echilibru”.

„În ultimul timp se vede din nou o dorinţă de a fi pe placul europenilor sau al americanilor. Este foarte periculos pentru noi. Republica Moldova poate supravieţui doar dacă va avea relaţii bune și cu Estul, şi cu Vestul. Este sau nu este posibil acest lucru, mai cu seamă în contextul globalismului? E dificil, dar eu consider că se poate”, a declarat Preşedintele.

El consideră că, pentru a asigura un astfel de statut, în afară de dorinţa pe intern, „este nevoie în interior de o dorinţă politică a conducerii şi o voinţă a societăţii”.

„Iar aici avem o problemă: societatea este divizată în pro Vest şi pro Est. Dacă noi vom înţelege că trebuie să fim nu pro cineva, ci pro Moldova, acesta va fi primul pas. Al doilea pas important este un consens între forţele geopolitice. Pentru că atunci când a fost creată Elveţia ca stat neutru între imperii la acea dată destul de mari: Imperiul Francez, Imperiul German, Italia… Republica Moldova are şanse să fie o a doua Elveţie, dacă în primul rând pe intern o să avem un consens social naţional în acest sens”, a subliniat Dodon.

El susţine că al doilea lucru important este faptul că „marile puteri vor renunţa la intenţia şi la încercarea să ne tragă spre ele”.

„Nu trebuie Uniunea Europeană să ne tragă obligatoriu spre ea, Rusia nu trebuie să ne tragă spre ea, pentru că în acest caz aşa ţări cum este Moldova se rup în bucăţi. Asta s-a întâmplat în cazul Ucrainei. Marea greşeală a puterilor geopolitice a fost că se mergea pe abordarea „if, if” – sau cu noi, sau eşti împotriva noastră. Pentru aşa state ca Republica Moldova, Ucraina şi altele este inacceptabilă o astfel de abordare a partenerilor şi a jucătorilor geopolitici. Pentru că, în caz contrar, dacă presezi prea tare, ajungem la ceea la ce ajungem. Aţi văzut ce e în Ucraina. Aceleaşi riscuri sunt şi pentru Moldova”, a remarcat Preşedintele.

Potrivit lui, el a discutat despre aceasta „şi cu cei din Vest, dar şi cu cei din Est”.

„Am discutat despre aceasta cu domnul Putin de mai multe ori pe parcursul ultimului an, cu conducerea de la Bruxelles, cu doamna Mogherini şi cu alţii. Mi se pare că această abordare este tot mai des înţeleasă de partenerii noştri externi. Scopul nostru strategic trebuie să fie ca Moldova să apară pe agenda acestor mari puteri ca un loc unde se poate ajunge la un compromis geopolitic regional. În opinia mea, necesitatea unui compromis regional este evidentă şi va fi şi mai evidentă în timpul apropiat”, a declarat Dodon.

El este convins că, după alegerile în Federaţia Rusă, „Rusia şi SUA vor căuta puncte comune în această regiune”.

„Sunt optimist că, după finalizarea tuturor proceselor electorale din acest an, la noi, în Rusia, în SUA cu alegerile intermediare în Congres, anul 2019 va fi un an al compromisurilor, iar Moldova va fi pe agenda marilor puteri. În ultimul timp noi nu am fost pe agenda marilor puteri. Cel puţin nu pe prima pagină”, a constatat Dodon.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.16 20:58 eu
    mai usor cu jinu)))

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.