Politică

EXPERŢII APRECIAZĂ DIFERIT DEMISIA DIRECTORULUI SIS, VITALIE PÎRLOG

21 februarie, 2018

Experţii apreciază diferit demisia neaşteptată a directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, numit în această funcţie cu două luni în urmă.

Potrivit agenţiei INFOTAG, fostul reprezentant al Moldovei în ONU, Alexei Tulbure, presupune că „există probleme în relațiile dintre Vlad Plahotniuc (coordonatorul coaliției de guvernământ și preşedintele Partidului Democrat – „I.”) și Pîrlog“.

„Acestea nu sunt de natură fundamentală: Pîrlog a fost întotdeauna un executor ascultător al oligarhului. Dar ceva nu a mers cum trebuie. Nu exclud că Pîrlog, prin intermediul Plahotniuc, a fost rugat de partenerii internaționali ai Moldovei „să iasă afară”. La Interpol, situaţia lui Pîrlog, de asemenea, nu prea este bună: acolo el are o reputație de om al mafiei. Cred că Pîrlog nu trebuie să ocupe nicio funcţie publică. Plecarea lui de la SIS este o veste bună”, a spus el.

Doctorul în istorie Ruslan Șevcenco a amintit că Pîrlog nu a vrut să devină deputat în Parlament din partea PCRM, iar funcţia de director al SIS i s-a părut iniţial interesantă și el a acceptat-o.

„Când Pîrlog a început să se aprofundeze în treburile instituţiei, și-a dat seama că a dat de probleme. Înainte sunt alegerile parlamentare, iar peste încă o jumătate de an, în vara anului 2019, vor fi alegerile locale. Vor curge informaţii compromiţătoare din toate părțile, se vor auzi țipete că cineva este presat, persecutat, amenințat etc. SIS joacă aici unul dintre cele mai importante roluri. Pîrlog, faţă de care opoziția politică din RM are o atitudine relativ neutră, ar deveni imediat în ochii ei un dușman. El a înțeles acest lucru, chiar dacă nu imediat, și a decis să dispară liniștit, revenind la locul de muncă la Interpol. Acolo el nu încurcă niciunui politician moldovean”, a spus el.

Vitalie Pîrlog a fost numit de Parlament în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, pentru o perioadă de cinci ani, la 21 decembrie 2017, după ce pentru candidatura sa au votat 55 de deputaţi.

INFOTAG precizează: Vitalie Pîrlog s-a născut la 28 iulie 1974. În anul 1997 a absolvit ULIM, făcând studii în drept internațional. În perioada anilor 2001-2006 fost reprezentant al guvernului RM la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În perioada anilor 2006-2009 a fost ministru al Justiției RM. La începutul anului 2016, a fost numit președinte al Comisiei de monitorizare a dosarelor Interpol. La sfârșitul lunii decembrie, el a refuzat să ocupe locul de deputat pe lista PCRM, după ce deputata Oxana Domenti a decis să renunţe la mandat. Pîrlog era următorul deputat pe lista PCRM.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.21 10:07 IOn
    El nu este vinovat, asta este o pozotie patronul lui...
  2. 2018.02.21 10:14 Cezar
    Ce cariera frumoasa are dl Pirlog.
  3. 2018.02.21 10:15 Valet
    Este pacat ca societatea nu stie detalii de ce el a refuzat.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.