Politică

ANDRIAN CANDU: MOLDOVA NU ARE DE GÂND SĂ TOLEREZE OFENSELE RUSIEI PENTRU CĂ ASPIRĂ SPRE UE

21 februarie, 2018

Autorităţile Moldovei nu au de când „să tolereze atitudinea bazată pe sancțiuni, ofense și acuzații doar din cauza că republica vrea să fie mai aproape de Uniunea Europeană şi să devină parte a familiei europene”. O declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, într-un interviu pentru agenţia de presă ucraineană UNN.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a subliniat că Moldova „nu vrea o confruntare deschisă, un război cu Rusia, dar autoritățile ruse, în special unii dintre reprezentanții săi, trebuie să înțeleagă că așteptăm să fim respectaţi, să fim tratați ca un partener egal”.

Referindu-se la motivele adoptării Legii privind combaterea propagandei rusești de către Parlament și a declarației privind ingerința în afacerile interne ale Moldovei, speakerul a amintit că în acest an urmează alegerile parlamentare.

„Noi simțim că Rusia își intensifică influența, activitatea și presiunile asupra Guvernului. De asemenea, observăm că unele partide beneficiază de o susținere sporită din partea Kremlinului. Pe de o parte, este vorba de suportul financiar, și nu e vorba doar de partidele proruse, ci și de utilizarea unor posturi TV, instituții media afiliate Rusiei și multe altele. În al doilea rând, constant primim informații despre activizarea serviciilor speciale ruse aici, în RM. În al treilea rând, vedem și o activizare a militarilor ruși dislocați în regiunea transnistreană, unde în ultimul timp s-au desfășurat mai multe exerciții militare cu așa-zisa armată transnistreană. Toate aceste manifestări ale propagandei le resimțim tot mai tare și mai tare. Iar acest lucru ne determină să fim mai precauți și atenți în relațiile cu Federația Rusă”, a spus el.

În acelaşi timp, Candu a menţionat că opțiunea de interzicere completă a canalelor TV rusești nu a fost niciodată luată în considerare, deoarece „un anumit conținut care este transmis în Moldova este apreciat de cetățeni – programe de divertisment, filme”.

„Nu vrem să închidem canalele de televiziune rusești, vrem să fim siguri că cetățenii noștri nu vor fi manipulați de știri toxice false, care se răspândesc prin talk show-uri, programe de știri, programe cu conţinut militar – toate acestea sunt interzise prin lege. Ca răspuns, Duma de Stat a decis să ne acuze de acțiuni îndreptate împotriva Rusiei și intereselor sale, ceea ce nu este adevărat. Ca reacţie la acțiunile Dumei de Stat, Parlamentul Republicii Moldova a decis să demonstreze și să reamintească tuturor de ce o facem: să opunem rezistenţă serviciilor speciale rusești, armatei ruse, finanțării partidelor, răspândirii propagandei. Această decizie nu are efecte juridice, dar se referă la diferite organe de conducere. Autoritățile Moldovei trebuie să-și desfăşoare politica pe baza acestei declarații, iar relațiile cu Rusia, de asemenea, vor ţine cont de declarațiile politice ale Parlamentului nostru. Aceasta nu este o lege, nu are efecte juridice, este o declarație politică și este important să demonstrăm tuturor partenerilor noștri, inclusiv Rusiei, că Moldova dorește să fie respectată”, a spus speakerul.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.21 16:16 David
    Aici dl Candu are dreptate...
  2. 2018.02.21 16:23 Filaret
    Ce sa face dl Candu daca PDM perde puterea in Moldova? Pleaca sau ramina in Moldova?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.