Politică

UNIONIŞTII DIN MOLDOVA ŞI ROMÂNIA ÎNDEAMNĂ PARLAMENTELE SĂ ADOPTE O DECLARAŢIE PRIVIND REÎNTREGIREA NAŢIUNII

12 martie, 2018

Sâmbătă, în cadrul unei conferinţe la Iaşi, peste 200 de reprezentanţi ai autorităţilor locale din Moldova şi România au îndemnat parlamentele celor două ţări „să emită o declarație comună privind reîntregirea țării”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în rezoluţia adoptată la conferinţă se menţionează că aceasta este „singura cale de integrare europeană și euroatlantică pentru Republica Moldova, de dezvoltare și prosperitate pentru cetățenii ambelor state și de recuperare a identității proprii a minorităților din Republica Moldova”.

„Îndemnăm reprezentanții României în Parlamentul European și instituțiile internaționale să ia act de proiectul viitoarei Uniri a Republicii Moldova cu România pe căi democratice și liber consimțite, să se alăture eforturilor noastre și să internaționalizeze chestiunea necesității înfăptuirii unității noastre naționale”, se arată în document.

Autorii solicită partidelor politice să fie promotoarele solidarității naționale și ale realizării unității naționale, „prin conjugarea eforturilor, mai presus de disputele partinice și de acumularea capitalului electoral”.

Unioniştii mai cer Guvernului României să direcționeze sprijinul acordat Republicii Moldova cu precădere către administrațiile locale care și-au demonstrat atașamentul față de „valorile neamului”.

Participanţii la conferinţă au convenit să vină pe 25 martie la Chişinău, în Piaţa marii Adunări Naţionale pentru a marca centenarul unirii Basarabiei şi României.

După cum a informat anterior INFOTAG, primarii şi consilierii din peste 100 de localităţi din Moldova au semnat declaraţia simbolică de unire a Moldovei cu România. Drept răspuns, peste 250 de localităţi au semnat declaraţia în apărarea independenţei şi statalităţii Moldovei.

Ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, a declarat că declarația de unire, adoptată în unele localităţi din Moldova și România, este doar o „expresie a dorinței”, care nu are valoare juridică și nu afectează relațiile dintre cele două țări.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.