Politică

GRUP DE INIŢIATIVĂ: GUVERNAREA VREA SĂ LIPSEASCĂ CETĂŢENII DE DREPTUL DE A DESFĂŞURA REFERENDUMUL LEGISLATIV

12 martie, 2018

Guvernarea vrea să lipsească cetăţenii de dreptul de a desfăşura referendumul legislativ. Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie în acest sens au făcut membrii grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea unui referendum pentru anularea sistemului electoral mixt.

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă, secretarul grupului, Valeriu Paşa, a amintit că, recent, Ministerul Justiţiei a publicat proiectul de lege privind modificarea Codului electoral.

„Proiectul de lege vizează executarea deciziei Curții Constituționale, care a interpretat dreptul Președintelui de a desfăşura referendumul consultativ. În această decizie, un articol din Codul electoral a fost declarat neconstituțional. Ministerul Justiției a propus o nouă redacţie a acestui articol, însă formularea lasă loc de interpretare și poate duce la faptul că doar Parlamentul și Guvern vor avea dreptul la inițiativa legislativă”, a spus el.

Paşa se teme că, în timp ce grupul de inițiativă va colecta semnături pentru desfășurarea referendumului, Parlamentul va adopta lege pentru a „sabota inițiativa civică”.

Președintele grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, a amintit că, săptămâna trecută, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a aprobat o decizie cu privire la interpretarea drepturilor cetățenilor la inițiativa legislativă, pe care a solicitat-o Comisia Electorală Centrală.

„Potrivit legii, interpretarea trebuie să fie făcută la şedinţa plenară după dezbateri, dar nu de către o comisie parlamentară care nu are autoritatea de a face acest lucru. În plus, proiectul de decizie de 20 de pagini a fost prezentat doar la şedinţă și nimeni nu a reuşit să-l analizeze. Această decizie este poziția exclusivă a autorului său, deputatul Sergiu Sîrbu (din partea Partidului Democrat – „I.”), care va fi prezentată la CEC drept poziția oficială a Parlamentului”, a spus el.

INFOTAG precizează: CEC va lua o decizie privind înregistrarea grupului de inițiativă în cadrul şedinţei de luni, 12 martie. Aceasta este a doua tentativă a grupului de a se înregistra. CEC a refuzat prima dată să înregistreze grupul, menţionând că în documentele depuse pentru înregistrare au fost admise greșeli și neconcordanţe.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.01.09 22:12 Aurelia Nicolaescu
    Consent p-u vot

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.