Politică

PDM A PROPUS-O PE JUDECĂTOAREA CURŢII CONSTITUŢIONALE, VICTORIA IFTODI, LA FUNCŢIA DE MINISTRU AL JUSTIŢIEI

13 martie, 2018

Partidul Democrat (PDM) a propus-o pe judecătoarea Curţii Constituţionale, Victoria Iftodi, la funcţia de ministru al Justiţiei, după demisia lui Alexandru Tănase din această funcţie. Potrivit agenţiei INFOTAG, anunţul a fost făcut marţi, după şedinţa conducerii PDM, de către preşedintele formaţiunii, Vlad Plahotniuc.

El a spus că astăzi prim-ministrul Pavel Filip va propune Preşedintelui Igor Dodon candidatura lui Iftodi.

Plahotniuc şi-a exprimat regretul în legătură cu demisia lui Tănase, considerând că acesta a devenit victimă a unei „campanii de denigrare”.

Primul vicepreşedinte al PDM, speakerul Parlamentului, Andrian Candu, nu a oferit un răspuns clar la întrebarea ce va urma dacă Preşedintele va respinge candidatura lui Iftodi, însă a amintit că „există un precedent (suspendarea temporară a Preşedintelui în baza hotărârii Curţii Constituţionale şi numirea candidaturii de către speaker sau prim-ministru – „I.”).

În opinia sa, omul de afaceri Veaceslav Platon foloseşte înregistrarea convorbirilor telefonice pentru a-şi atinge scopurile meschine sau pentru şantaj.

„Păcat că apar astfel de înregistrări, iar unele posturi de televiziune îşi fac rating datorită acestora. Pe de altă parte, suntem o societate deschisă, care vrea să afle mai mult. Înregistrarea şi-a făcut efectul: a dus la demisia ministrului”, a spus Candu, care consideră că în convorbirea telefonică publicată dintre Tănase şi Platon nu a fost nimic care să fi afectat reputaţia lui Tănase sau nivelul de încredere în el.

Candu a menţionat că Platon „a făcut mult rău ţărilor din regiune, căci din cauza lui Moldova a fost implicată în scandalul cu spălarea de bani (Landromat – „I.”)”.

Potrivit lui, înregistrarea a apărut în presă „la dorinţa unor forţe care nu doresc ca actuala guvernare şi PDM să aibă succese”.

INFOTAG precizează: Victoria Iftodi a ocupat funcţia de ministru al Justiţiei în perioada 2004-2006, în timpul guvernării Partidului Comuniştilor. Din 2006 până în 2009 a fost ambasadoarea Moldovei în Franţa şi reprezentantul RM la UNESCO. În 2009, după ce PCRM a pierdut puterea în Moldova, ea a fost rechemată din funcţie. Iftodi a fost numită judecător la Curtea Constituţională pe 3 mai 2017 pe un mandat de şase ani. Ea l-a înlocuit în această funcţie pe Alexandru Tănase, al cărui mandat a expirat.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.14 11:21 Mihai
    Cred ca dl Dodon semneaza decret fara intrabari.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.