Politică

PROMO-LEX: NIVELUL TRANSPARENŢEI ÎN ACTIVITATEA AUTORITĂŢILOR PUBLICE LOCALE ESTE DEPARTE DE CEL DORIT

15 martie, 2018

Nivelul transparenţei în activitatea autorităţilor publice locale din Moldova este departe de cel dorit. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta arată rezultatele raportului „Monitorizarea transparenței activității administrației publice locale de nivelul II și a UTA Găgăuzia” în a doua jumătate a anului 2017, realizat de organizaţia de apărare a drepturilor omului Promo-LEX.

Potrivit raportului, prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, în majoritatea cazurilor, paginile electronice ale autorităților locale nu respectă cerințele legii, deoarece nu conțin toate informațiile necesare.

Șapte din 35 de autorităţi locale publică pe site regulile interne de participare la procesul de luare a deciziilor. Doar pe un singur site sunt publicate informații (nume, funcţie și date de contact) despre unii funcţionari responsabili de luarea deciziilor. În trei cazuri a fost publicat programul de elaborare a proiectelor de decizii. Doar patru site-uri publică anunțuri despre demararea elaborării deciziilor. Rezultatele consultărilor publice sunt publicate doar în două cazuri.

O situație mai bună este la publicarea anunțurilor privind desfășurarea consultărilor publice (20 din 35). În 29 de cazuri se publică proiectele de decizii și documente conexe. Raportul anual privind transparența procesului decizional a fost făcut public în opt cazuri.

Cel mai transparent site el al Consiliul raional Strășeni, care nu respectă doar două cerințe. Acesta este urmat de site-ul Consiliului raional Fălești și Primăria municipiului Bălți, unde nu sunt respectate trei cerințe. Consiliile raionale Ialoveni, Dondușeni și Taraclia nu îndeplinesc nicio cerință.

Experții au remarcat lipsa de transparență şi în procesul de achiziții publice. Doar 22 din 35 de administrații locale publică planul anual de achiziții publice. Invitațiile de participare la achiziții publice sunt publicate în 19 cazuri. Contractele pentru o sumă mică sunt publicate de opt administraţii locale, iar rapoartele privind monitorizarea executării contractelor – de patru.

Peste 70% din fonduri au fost cheltuite de autoritățile locale pentru lucrări de construcții, 9,41% pentru diverse servicii și 8,39% pentru produse alimentare, băuturi și articole din tutun.

În 15% dintre cazuri, contractele de achiziții publice au fost încheiate pe baza rezultatelor unui concurs la care a participat o singură companie, 9% - două companii, 33% - trei companii și 44% - patru companii.

Potrivit autorilor raportului, în pofida unor îmbunătățiri comparativ cu prima jumătate a anului, autoritățile locale trebuie să depună eforturi suplimentare pentru a spori transparența activităților lor.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.