Politică

NOUL JUDECĂTOR AL CURŢII CONSTITUŢIONALE, MIHAI POALELUNGI, A FOST ALES PREŞEDINTE AL ACESTEIA

16 martie, 2018

Noul judecător al Curţii Constituţionale (CC), Mihai Poalelungi, a fost ales preşedinte al CC. Potrivit agenţiei INFOTAG, alegerile au avut loc imediat după ce magistratul a depus vineri jurământul în Parlament în calitate de membru al CC. El a fost ales preşedinte în cadrul unei şedinţe închise a CC, prin votul secret al membrilor Curţii.

Este pentru prima dată când Preşedintele Moldovei lipseşte de la ceremonia de depunere a jurământului unui judecător al CC. Potrivit legii cu privire la Curtea Constituţională, la intrarea în exercitarea funcţiei, judecătorul CC depune în faţa Parlamentului, Preşedintelui Republicii Moldova şi Consiliului Superior al Magistratului următorul jurământ:

„Jur să îndeplinesc cinstit şi conştiincios obligaţiile de judecător al Curţii Constituţionale, să apăr orânduirea constituţională a Republicii Moldova, să mă supun în exercitarea funcţiei numai şi numai Constituţiei”.

Judecătorul îşi exercită funcţia de la data depunerii jurământului. Curtea Constituţională este format din şase judecători, numiţi pe un mandate de şase ani. Funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată retribuită, cu excepţia activităţii didactice şi ştiinţifice.

Mihai Poalelungi a fost numit judecător la CC prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii. Anterior, el a fost preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie. El a fost singurul candidat la funcţia vacantă, după ce, la începutul lunii februarie, preşedintele CC, Tudor Panţîru, şi-a dat demisia din proprie iniţiativă.

La depunerea jurământului de către judecătoarea CC, Victoria Iftodi, Președintele Igor Dodon a fost prezent în Parlament, ca şi în celelalte cazuri. Dacă Victoria Iftodi va fi numită în funcţia de ministru al Justiţiei, la propunerea Partidului Democrat, Guvernul urmează să numească un nou membru al CC.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.