Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON VREA SĂ FORMEZE UN FRONT NAŢIONAL ÎMPOTRIVA UNIRII CU ROMÂNIA

16 martie, 2018

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că vrea să formeze un Front Naţional împotriva unirii cu România. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a scris vineri pe pagina sa de facebook.

Şeful statului a amintit că, pe 25-27 martie, adepţii unirii Moldovei cu România intenţionează să desfăşoare la Chişinău şi în alte localităţi acţiuni consacrate centenarului unirii. În special, se preconizează desfăşurarea unor marşuri, precum şi a unui miting în centrului capitalei.

„În asemenea circumstanțe de pericol iminent pentru țară și populație, declar că voi răspunde pozitiv miilor de solicitări de mobilizare a cetăţenilor și, dacă situaţia va ieşi de sub control pe 25-27 martie, eu, ca șef de stat, voi forma un Front Naţional pentru a oferi o platformă de rezistență tuturor cetățenilor Republicii Moldova care sunt împotriva unirii și care vor sa păstreze statalitatea și identitatea moldovenească”, a declarat Dodon.

În opinia sa, „mișcarea unionistă poate avea și deja are un efect invers: de mobilizare a cetățenilor în apărarea statalității moldovenești”.

„Patria e prețuită mai ales atunci când este amenințată din exterior, de forțe care doresc distrugerea și dispariția noastră. Zilnic în adresa mea vin mesaje din teritoriu, în care oamenii se arată indignați și revoltați de acțiunile antistatale ale unioniștilor susținuți din exterior, dar și de suportul tacit oferit lor din interior”, a subliniat Preşedintele.

El consideră că „numai într-un stat cu voință politică paralizată e posibil ca în primării să fie semnate acte anticonstituționale, de lichidare a statalității și independenței”.

„Inacțiunea organelor de stat înseamnă sprijin direct, fie și ascuns, al activității antistatale a unioniștilor. Anunț și autoritățile locale, și străine implicate în procesele anticonstituționale și antistatale, că acțiunile lor vor avea efect de bumerang și, în ultimă instanță, vor întări identitatea moldovenească, numai că, concomitent, ar putea genera reacții foarte negative față de puterea centrală din Chișinău și față de exponenții imperialismului și ai politicii revanșarde din statul vecin”, a declarat Dodon.

El a subliniat că „Republica Moldova și România pot rămâne state-prieteni”.

„De ce insistați ca reacția de apărare a cetățenilor să le transforme în state aflate în dușmănie?”, se întreabă Dodon.

După cum a informat anterior INFOTAG, săptămâna trecută, situația privind adoptarea declarațiilor de către aleșii locali din mai multe localităţi așezări care pledează pentru unirea cu România a fost discutată în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate. După şedinţă, Dodon a declarat că intenționează să depună la ONU și la Consiliul Europei o plângere împotriva României, care susține unioniștii moldoveni. La şedinţă nu au participat președintele Parlamentului, Andrian Candu, prim-ministrul Paul Filip, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Apărării, precum şi şeful Serviciul de Informații și Securitate, şi președintele Comisiei parlamentare pentru apărare și securitate.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.16 18:28 Drozd
    Dl Dodon tot ce face face numai pentru CONSOLIDAREA electorat lui, nu este biine pentru presedinte tuturor cetatanii RM.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.