Politică

MOLDOVA ESTE INTERESATĂ DE A NU SE IMPLICA ÎN CONFRUNTAREA EST-VEST – PREŞEDINTELE IGOR DODON

19 martie, 2018

Preşedintele Igor Dodon susţine că Moldova nu este interesată „în formarea unei politici externe armonioase și echilibrate și în neimplicarea în confruntarea Est-Vest”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat vineri în discursul său la forumul internaţional „VI Global Baku Forum” din capitala Azerbaidjanului.

Dodon a publicat pe pagina sa de facebook principalele teze ale discursului său, menţionând că, pentru Moldova, acest lucru este deosebit de actual „în condițiile unei incertitudini în creștere în spațiul OSCE”.

„Cu toții, în special țările mici, din rândul cărora face parte și Republica Moldova, avem nevoie de un tablou clar al lumii contemporane, de reguli înțelese de comportament și de garanții de securitate, de perspective clare ale dezvoltării și prosperării țărilor noastre”, a remarcat Dodon.

El a anunţat intenţia de a „consolida statutul de neutralitate permanentă, proclamat prin Constituția Republicii Moldova, și de a obține recunoașterea lui la nivel internațional, după exemplul unor țări ca Elveția, Finlanda, Austria, Irlanda, Malta, Turkmenistan și altele”.

„Vom fi prieteni și vom coopera cu toții: și cu Occidentul, și cu Răsăritul. Însă nu împreună cu cineva împotriva cuiva. Politica „ori-ori”, promovată de un șir de mari puteri în ultimii ani, și-a demonstrat clar caracterul eronat și păgubos. Îmi repet gândul pe care l-am exprimat în cadrul Forumului Economic de la Sankt Petersburg în 2017: noi nu dorim să jucăm rolul de pion în bătăliile geopolitice de pe eșichierul mondial”, a subliniat Dodon.

El a spus că intenționează să trimită în timpul apropiat un mesaj oficial Secretarului general al OSCE cu inițiativa de a examina posibilitatea desfășurării Summit-ului șefilor țărilor mici din OSCE în anul 2019.

În opinia sa, necesitatea unui asemenea eveniment este evidentă. Dodon la citat pe academicianul rus Evghenii Primakov: „Orânduirea multipolară nu înseamnă deloc că „centrele de forță” sunt sortite să lupte la infinit unele cu altele. Dimpotrivă, o lume unipolară nu garantează încetarea acestei lupte, deoarece urmare a faptului că unul dintre „centrele de forță” domină, celelalte nicidecum nu dispar. Desigur, formarea multipolarității are loc anevoios și necesită mai mult timp, însă vectorul principal al dezvoltării este anume astfel”.

„Obiectivul nostru este crearea unui stat unic, de drept, democratic, neutru, multinațional, în care fiecărui locuitor îi va fi garantat un trai decent și încrederea în ziua de mâine”, a evidenţiat Igor Dodon.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.19 10:02 Svetlana
    Dl Dodon sa prezinta Moldova noastra dostoinic, se vada ca el are grija de tara si da cetatanii moldoveni.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.