Politică

A ÎNCEPUT CAMPANIA ELECTORALĂ PENTRU ALEGERILE PRIMARILOR ÎN ŞAPTE LOCALITĂŢI

21 martie, 2018

Miercuri a început campania electorală pentru alegerile primarilor în şapte localităţi, inclusiv la Chişinău şi Bălţi. Potrivit agenţiei INFOTAG, în ajun, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat planul de acţiuni ce ţin de desfăşurarea campaniei electorale.

Președinta CEC, Alina Russu, a menţionat că, „potrivit programului calendaristic aprobat, perioada de 60 de zile de la data alegerilor stabilită începe din data de 21 martie”.

„Din această zi, concurenții locali vor putea să-și prezinte și să-și promoveze candidatura prin mijloacele de informare în masă, afișe publicitare și întâlniri cu cetățenii, în limita prevederilor legale prevăzute în regulamentele și instrucțiunile CEC”, a spus ea.

În cadrul şedinţei, CEC a constituit circumscripțiile electorale pentru desfășurarea alegerilor locale noi, precum şi a aprobat desemnarea a 31 observatori naționali din partea Asociației obștești „Promo-LEX” în vederea monitorizării scrutinelor.

La 20 mai vor avea loc alegeri noi ale primarilor în șapte localități: municipiul Chișinău, municipiul Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni din raionul Hâncești, comuna Volovița din raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc din raionul Orhei și comuna Pârliţa din raionul Ungheni.

Înregistrarea candidaților se face după ce aceştia informează autoritățile electorale locale și colectează semnăturile alegătorilor. Pentru fiecare localitate a fost stabilit un anumit număr de semnături, în baza listei de alegători. Pentru înregistrarea în calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău, de exemplu, este necesară colectarea a cel puțin 10 mii de semnături.

Până în prezent, trei partide politice și-au desemnat candidații pentru funcţia de primar al municipiului Chișinău. Este vorba de președintele partidului „Platforma DA”, Andrei Năstase, vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, și preşedintele fracţiunii Partidului Socialiştilor în Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban. Partidul Democrat a anunțat că va sprijini un candidat unic al forțelor proeuropene de dreapta.

În același timp, niciun partid nu și-a desemnat oficial candidații în alte localități, inclusiv Bălți. Doar „Partidul Nostru” şi-a anunţat intenția de a participa la alegerile primarului de Bălți.

Toți primarii care vor fi aleşi la scrutinul din 20 mai se vor afla la conducerea primăriilor pentru un an, căci mandatul lor va dura până la următoarele alegeri ordinare locale, care vor avea loc la sfârșitul lunii iunie 2019.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.21 14:03 Alex
    Oameni vor sau Silivia Radu sau Maea Sandu, altii nu au nici o sansa la victoria.
  2. 2018.03.21 14:06 Sveta
    Ceban vidvinut dlea prigrisa, eto easno vsem.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.