Politică

PREŞEDINTELE MOLDOVEI ÎNDEAMNĂ CONCETĂŢENII SĂ NU PARTICIPE LA ACŢIUNILE CONSACRATE CENTENARULUI UNIRII CU ROMÂNIA

22 martie, 2018

Preşedintele Igor Dodon îndeamnă cetăţenii Moldovei să nu participe la acţiunile consacrate centenarului unirii Basarabiei cu România, preconizate pentru duminică. Potrivit agenţiei INFOTAG, el a scris pe pagina sa de facebook că pe 25 martie, la Chişinău este preconizată o adunare unionistă.

„Vedem cu toții cum o campanie de comemorare a unui eveniment istoric, centenarul unirii, s-a transformat rapid într-o operațiune de sfidare a statalității moldovenești, cu aplicarea unor procedee perfide, cu mobilizarea diferitor organizații unioniste finanțate din exterior, cu îndemnarea și coruperea aleșilor locali la semnarea unor acte anticonstituționale, numite de ei „declarații de unire” ”, a declarat Dodon.

În opinia sa, „toate aceste acțiuni sunt parte a unui scenariu amplu antistatal, care țintește subminarea încrederii cetățenilor noștri în propria țară și urmărește manipularea lor ideologică și psihologică pentru a-i determina să renunțe la independența și suveranitatea Republicii Moldova, pe calea acceptării unei uniri, de fapt a unei anexări teritoriale la statul român”.

El a subliniat că „există mai multe semnale că această adunare unionistă ar putea avea un caracter nu doar provocator, ci și violent”. În acest sens, Preşedintele a făcut un apel către „oamenii de bună credință”, către pedagogi și părinți să nu le permită copiilor să fie antrenați în acțiuni de masă cu tentă politică și ideologică. El a îndemnat şi organele de forță „să-și facă responsabil datoria și să împiedice orice escaladare a spiritelor stradale”.

„Fac un apel și către toți cetățenii patrioți și stataliști să nu iasă pe 25 martie cu acțiuni de contraprotest în fața unioniștilor. Nu trebuie să le oferim prilej suplimentar de manifestare sau de autovictimizare şi să dăm motiv de provocări. Să-i lăsăm pe unioniști să-și consume pe cont propriu isteria de moment. Abcesul lor va erupe în aceste zile și săptămâni, apoi se vor dezumfla ca de fiecare dată”, a menţionat Dodon.

El a anunţat că „va apăra statalitatea în mod sistemic, inclusiv prin preluarea guvernării în mâinile unei forțe stataliste, la alegerile parlamentare”.

Ddoon a declarat din nou că în zilele sau săptămânile apropiate va anunța crearea unui Front Național, „care să mobilizeze toți cetățenii Republicii Moldova la acțiuni concrete de protejare a țării și a poporului, așa cum ne dictează și Constituția, conștiința și datoria de patrioți”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.