Politică

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI MOLDOVEI ESTE DISPUS SĂ ÎMPĂRTĂŞEASCĂ SUA EXPERIENŢA DE „LUPTĂ CU RUSIA LUI PUTIN”

23 aprilie, 2018

Preşedintele Parlamentului Moldovei, Andrian Candu, este dispus să împărtăşească Statelor Unite ale Americii experienţa de „luptă cu Rusia lui Putin”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-un articol al său, intitulat „Îl putem învăţa pe Trump să lupte împotriva Rusiei lui Putin”, pentru publicaţia americană „Newsweek”.

„Am avut de-a face cu ingerinţa Rusiei de ani de zile, de la destrămarea Uniunii Sovietice, și ne adaptăm în mod constant și găsim noi modalități de a respinge această influență ilegală. După ce am găzduit recent omologii din Ucraina și Georgia pentru o conferință de securitate, pot spune cu încredere că aceste ţări din regiune obţin mari succese în eforturile lor, dar sprijinul occidental este mai important acum ca niciodată. „Aici, în estul Europei, în umbra Rusiei, urmărim cu atenţie cum are loc ingerinţa treptată a Rusiei în politica SUA. Cum se luptă Statele Unite, cea mai mare putere a lumii, cu asemenea ingerinţe?”, se întreabă Candu, vorbind despre experienţa autorităţilor moldoveneşti.

El a amintit că în Moldova, majoritatea cetățenilor vorbesc atât limba rusă cât și limba română (cu dialectul Moldovei), iar 75% din programele de televiziune provin din Moscova.

„Dacă trolii ruși erau destul de buni la păcălirea americanilor vorbitori de engleză, ei sunt chiar mai buni în limba lor maternă. Ca răspuns, Parlamentul nostru a interzis propaganda și dezinformarea rusească de la anumite posturi de televiziune rusești în spaţiul mediat din Moldova. Este un pas important în dezrădăcinarea influenței Rusiei asupra politicilor și populației noastre”, a subliniat speakerul.

El a menţionat că Moldova continuă „să avanseze spre vest ambițiile și parteneriatele sale, dezvoltând în același timp o relație constructivă, bazată pe respect cu Rusia”.

„Nu ne vom putea desprinde complet de Rusia din punct de vedere cultural, politic sau economic, dar ne concentrăm pe consolidarea relațiilor noastre cu Uniunea Europeană, NATO (prin Programul Parteneriat pentru Pace) și Statele Unite”, a remarcat Candu.

El a amintit că, „în timp ce SUA continuă să lupte cu amenințarea Rusiei față de democrația sa, noi suntem pe linia întâi pentru campania hibridă a Rusiei de influență și semănare a discordiei”.

„În acest caz, Moldova, Ucraina și Georgia susțin o cooperare mai strânsă cu partenerii noștri occidentali de a împărtăși informații și de a lupta împotriva acestei amenințări comune. După atâţia ani în care am beneficiat de susţinere şi generozitate din partea Occidentului, acum suntem gata să ne răsplătim”, a subliniat Candu.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.04.23 13:52 Fima
    Bravo, al nostru spicherul are curaj ce este foarte si foarte bine!
  2. 2018.04.23 13:56 Viorel
    De ce nu scrieti despre reactia Russiei?
  3. 2018.04.23 17:06 Grigore
    Intrebati daca dl Candu stie de ce si pentru ce el face asa ceva?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.