Politică

PARLAMENTUL MOLDOVEI ŞI AL ROMÂNIEI VOR COOPERA ÎN DOMENIUL SECURITĂŢII

23 aprilie, 2018

Parlamentul Moldovei şi al României vor coopera în domeniul securităţii. Despre aceasta se menționează într-o declaraţie semnată luni de către preşedintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului RM, Roman Boțan, și președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților din Parlamentul României, Dorel-Gheorghe Căprar.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Roman Boțan a menționat că prin Declarația comună este susținută angajarea fermă în continuarea, extinderea și aprofundarea la nivel parlamentar a parteneriatului strategic cu România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova în domenii precum democrație și bună guvernare, reforma sectorului de securitate, cooperare în materie de apărare și securitate.

„Anul 2018, în care marcăm Centenarul Marii Uniri, și anul 2019, când România va exercita președinția Consiliului Uniunii Europene, sunt perioade de intensificare a cooperării noastre și o oportunitate pentru promovarea interesului strategic al Republicii Moldova de integrare europeană”, a spus el.

Preşedintele comisiei a remarcat că urmează a fi constituită o colaborare trilaterală pe domenii de interes comun între comisiile parlamentare de profil de la Chișinău, București și Kiev.

„Cea mai mare amenințare pentru Moldova și pentru regiune este prezența ilegală a trupelor rusești pe teritoriul suveran al republicii. Să nu uităm nici de evenimentele tragice care au loc în Ucraina în fiecare zi, precum și de exercițiile comune ale forțelor separatiste și trupelor rusești”, a spus el.

Omologul său român a menţionat că, prin semnarea Declarației comune, „suntem deschizătorii unui drum parlamentar inedit între cele două comisii”.

„Obiectivul nostru este de a confirma parteneriatul strategic, de a oferi ajutor pentru consolidarea și sporirea rezistenței Republicii Moldova, de a reduce influenţa instabilității regionale prin diplomația parlamentară, precum și de a lansa un dialog activ pentru a discuta problemele de pe agenda comună”, a spus Căprar.

Potrivit lui, problema retragerii trupelor rusești de pe teritoriul Moldovei ar trebui prezentată la nivel internațional.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.04.23 17:02 Stas
    De ce ei tac si nu spun nimic despre unire?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.