Politică

LIDERUL TRANSNISTRIEI: TIRASPOLUL ÎŞI DOREŞTE INDEPENDENŢA ŞI NU ARE DE GÂND SĂ DISCUTE VREUN STATUT

18 mai, 2018

Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a declarat că „nu poate fi vorba acum despre nicio reglementare politică a conflictului moldo-transnistrean”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat joi, în faţa adunării primilor deputaţi ai Sovietului Suprem al autoproclamatei RMN.

„Transnistria menține un curs spre independență și recunoaștere, iar Moldova dorește să absoarbă republica noastră. De aceea, nu putem deschide „al treilea coș” şi să vorbim despre reglementarea politică. Nimeni nu este gata pentru aceasta. Avem o politică clară de independență, recunoaștere și integrare ulterioară în Rusia”, a spus liderul de la Tiraspol.

Potrivit lui, „situația actuală în statul moldovenesc și incertitudinea geopolitică a ramurilor puterii subliniază încă o dată că nu se poate purta un dialog politic şi nici nu se poate discuta statutul Transnistriei”.

„Acum mai bine de 10 ani, Chișinăul și-a documentat deja viziunea despre soarta RMN și este evident că aceasta este în contradicție cu dorințele și aspirațiile transnistrenilor. În Moldova, în 2005, a fost adoptată o lege privind statutul nostru, care presupune transformarea regiunii transnistrene într-o rezervație fără atributele statalității: imn, stemă, drapel. Această lege nu a fost abrogată, iar Partidul Socialiștilor, care este reprezentat în Parlamentul Republicii Moldova, nu are de gând să o modifice. Prin urmare, totul este clar în această chestiune”, a declarat Vadim Krasnoselski.

El a amintit că la Chișinău „guvernarea prooccidentală nu o dată i-a arătat Președintelui Republicii Moldova că nu are dreptul juridic să schimbe cursul de dezvoltare a statului”.

„Chiar astăzi am citit despre reacția guvernului moldovean referitor la statutul de observator în Uniunea Eurasiatică. Şi ei au spus direct că Dodon spus că a fost acolo (la Soci – „I.) în calitate de persoană fizică. Președintele nu are dreptul să schimbe cursul statului, deoarece este clar prevăzut de lege. Au ei dreptate sau nu, dar legea trebuie respectată”, a spus liderul de la Tiraspol.

El a mai spus că locuitorii Transnistriei s-au pronunţat în cadrul referendumului din 2006 pentru independenţa şi integrarea în componenţa Rusiei.

„Aceasta este alegerea poporului, care a fost exprimată la referendum și este stipulată în Constituție. Și eu, ca președinte, nu am dreptul să încalc nici Constituția, nici legile, ci sunt obligat să fiu conducătorul normelor noastre de drept. Prin urmare, nu am dreptul să vorbesc despre vreun statut politic”, a subliniat Krasnoselski.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.05.18 14:19 Serafima
    De aceia ca el este SEPARATIST...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.