Politică

EXPERT: LA CHIŞINĂU SE POATE CONSTATA ÎNFRÂNGEREA PARTIDULUI DEMOCRAT DE LA GUVERNARE

22 mai, 2018

După primul tur al alegerilor primarului, la Chişinău se poate constata înfrângerea Partidului Democrat de la guvernare, consideră istoricul şi expertul independent Ruslan Şevcenco.

Solicitat de reporterul agenţiei INFOTAG, el a spus că în jumătate de an de aflare la conducerea primăriei, Silvia Radu nu a realizat o schimbare radicală în administrarea capitalei.

El a menţionat că un dezavantaj al Silviei Radu este activitatea ei în anii 2008-2015 în calitate de director al „Gas Natural Fenosa”, când a majorat de câteva ori tarifele la energia electrică și a argumentat necesitatea unor astfel de majorări în faţa ANRE.

„Un rol a avut şi inconsecvenţa extremă a PDM în lupta împotriva corupției. Anunţând că a început să lupte cu acest fenomen, Partidul Democrat aşa şi nu a lansat măsuri pentru contracararea fermă a acestuia”, a spus Şevcenco.

În opinia sa, partidul de opoziţie Platforma DA a profitat de lipsa de popularitate a PDM și mai ales a liderului acestuia, Vlad Plahotniuc, al cărui nume este asociat de majoritatea cetăţenilor cu furtul miliardului din băncile din Moldova.

Referindu-se la perspectivele celui de-al doilea tur al alegerilor primarului capitalei, Șevcenko a menționat că șansele socialistului Ion Ceban și ale lui Andrei Năstase „sunt aproape egale”.

El este convins că primul nu va fi susținut de electoratul „Partidului Nostru”, de cel al Partidului Comuniștilor și ce cetățenii care s-au dezamăgit de socialiști.

„În același timp, Năstase are o rezervă electorală mult mai mare. El se poate baza pe o parte din simpatizanții liberalilor, precum și pe actualii susținători ai Silviei Radu sub garanția promisiunilor de europenizare a Chișinăului”, consideră politologul.

Printre dezavantajele lui Năstase el a numit „cunoașterea insuficientă a problemelor oraşului și lipsa unei abordări strategice pentru soluționarea lor”.

„Potrivit declarațiilor sale, după alegerile parlamentare, Năstase intenționează să devină deputat al Parlamentului. Adică, fotoliul de primar în acest caz va fi din nou liber, iar un alt doilea Năstase, la fel de popular în rândul oamenilor, Platforma DA astăzi nu are. Însă Năstase va pune aceste neajunsuri pe seama faptului că acum principalul lucru este eliminarea moștenirii lui Plahotniuc. Dacă va reuşi toate acestea să le folosească în mod competent în favoarea sa, atunci el are mai multe șanse să devină primar al capitalei. Dacă nu, atunci socialistul Ion Ceban va fi primar până în vara anului 2019”, a concluzionat istoricul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.05.22 10:03 Elena
    unt de acord cu dl Sevcenco la 100 de procente, asa si este.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.