Politică

MOLDOVA ŞI UCRAINA VOR INSTITUI CONTROLUL COMUN LA ALTE DOUĂ PUNCTE DE TRECERE PE SEGMENTAL TRANSNISTREAN

24 mai, 2018

Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană se extinde încă în două puncte de trecere pe segmentul transnistrean – în punctul rutier „Goianul Nou-Platonovo” și în punctul feroviar „Novosaviţcaia-Cuciurgan”. Guvernul a aprobat miercuri semnarea protocoalelor în acest scop.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Guvernului, În ambele puncte de trecere controlul comun va fi realizat pe teritoriul Ucrainei, după principiul „o singură oprire – un singur ghişeu”. Astfel, va fi ușurată circulația persoanelor, mărfurilor şi mijloacelor de transport.

Pe lângă îmbunătățirea condițiilor de traversare a frontierei de stat vor fi optimizate operațiunile de import-export și schimbul de informaţii între părți. De asemenea, va spori securitatea frontierei de stat prin contracararea mai eficientă a infracționalității transfrontaliere.

În context, premierul Pavel Filip a solicitat Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră să asigure, până la finele mandatului Guvernului, realizarea controlului comun și la celelalte puncte de trecere, în special pe segmentul transnistrean.

„Să avem toată certitudinea că și această frontieră este controlată și din punct de vedere a trecerii persoanelor fizice, a transporturilor, dar și a mărfurilor, să avem siguranța că Republica Moldova controlează tot ce intră sau iese pe acest segment de frontieră”, a spus prim-ministrul.

Controlul comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean a devenit posibil după semnarea, la 6 octombrie 2017, a Acordului bilateral privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport, mărfurilor şi obiectelor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene. Documentul va intra în vigoare la 25 mai.

În prezent, controlul comun se aplică la șase puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene, inclusiv pe segmentul transnistrean, la „Pervomaisk-Cuciurgan”.

Autorităţile autoproclamatei RMN sunt împotriva deciziei Chişinăului şi Kievului, considerând că acest control reprezintă o blocadă economică a Transnistriei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.