Politică

PDM NU EXAMINEAZĂ POSIBILITATEA INTRODUCERII TURULUI DOI DE SCRUTIN ÎN CIRCUMSCRIPŢIILE UNINOMINALE

12 iunie, 2018

Partidul Democrat (PDM) nu examinează posibilitatea introducerii turului doi de scrutin în circumscripţiile uninominale la alegerile parlamentare din 2018. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a menţionat purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, după şedinţa conducerii partidului.

El a reamintit că problema desfăşurării turului doi de scrutin în circumscripțiile uninominale a fost discutată în mod repetat la diferite mese rotunde, inclusiv în parlament, cu participarea societății civile.

„Din păcate, opoziția extraparlamentară a participat doar la prima întâlnire (despre schimbarea sistemului electoral), iar toate celelalte întâlniri au fost ignorate”, a spus Gamurari.

El a spus că propunerea Partidului Liberal Democrat privind introducerea celui de-al doilea tur ar trebui discutată în Parlament pentru a afla opiniile fracțiunilor și pentru a lua o decizie în această privință.

Purtătorul de cuvânt al PDM a declarat că partidul este dispus să facă coaliţie după alegerile parlamentare din toamnă cu partidele care împărtăşesc viziunile PDM referitor la vectorul european de dezvoltare a Moldovei.

„Practica internațională arată că niciodată nu trebuie să spui „niciodată”. Toate partidele trebuie să caute posibilitatea să formeze coaliţii sau să stabilească alte reguli ale jocului, deoarece este vorba de interesele statului şi ale societății, care vrea îmbunătăţiri”, susţine el.

INFOTAG precizează: Potrivit modificărilor făcute în legislația electorală, adoptate la 20 iulie 2017 de deputații PDM și ai Partidului Socialiștilor, 51 de deputați vor fi aleși în circumscripții uninominale, iar alţi 50 pe listele de partid. În circumscripțiile uninominale, câștigător va fi candidatul care va obţine majoritatea simplă a voturilor.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.