Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON SUSŢINE CĂ MOLDOVA ŞI RUSIA SUNT UNITE DE UN TRECUT, PREZENT ȘI VIITOR COMUN

13 iunie, 2018

Preşedintele Igor Dodon susţine că Moldova şi Rusia sunt unite de un trecut, un prezent și un viitor comun. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi seara, la recepţia organizată de Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău cu ocazia Zilei Rusiei.

„În ultimii 26 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Moldova și Rusia, au existat perioade diferite. Acum relațiile bilaterale dintre țările noastre nu sunt ușoare. Nu pentru că majoritatea cetățenilor din Moldova doresc aceasta, ci pentru că cineva încearcă să se integreze într-un fel de conflict internațional de neînțeles și care nu corespunde intereselor naționale. Noi, cetățenii moldoveni, nu avem nevoie de acest lucru. Vrem să fim prieteni. Și, credeți-mă, în calitate de președinte al Republicii Moldova, a cărui legitimitate nu poate fi contestată, eu exprim opinia majorității cetățenilor republicii. Această perioadă va trece și va rămâne în istorie. Dar nimeni şi niciodată nu va putea distruge ceea ce stă la baza relațiilor noastre”, a spus Dodon.

Potrivit lui, Moldova și Rusia „sunt unite printr-un trecut comun și un prezent comun: sute de mii de moldoveni lucrează în Rusia, iar alte sute de mii au locuri de muncă în Moldova datorită exportului de mărfuri pe piața rusă”.

„Cel puțin o treime din populație este vorbitoare de limbă rusă. Limba rusă în Moldova a fost întotdeauna limbă de comunicare interetnică. Și acest lucru nu poate fi schimbat, indiferent cât de tare încearcă unii să facă aceasta. Sunt sigur că avem şi un viitor comun. În ce formă va fi acesta, vor decide popoarele noastre, nu președinții, speakerii sau prim-miniștrii. Da, în interiorul ţării avem uneori poziții diferite. Dar sunt convins că majoritatea cetăţenilor RM vor să trăiască într-o țară normală și puternică, care are viitor. Iar Moldova nu poate avea un viitor fără relații bune cu Rusia. Cred că chiar și oponenții din țara noastră înțeleg acest lucru”, a spus Președintele.

El a menţionat că „majoritatea cetăţenilor Moldovei consideră Rusia că este o ţară prietenă, iar poporul rus este frate”.

„Da, vrem să fim prieteni cu toată lumea. Și vom fi prieteni cu toți. Vom acţiona întotdeauna din interesul nostru național – să fim prieteni atât cu Vestul, cât și cu Estul. Vrem să avem relații deschise, constructive, reciproc avantajoase, care sunt construite în baza interesului național al țării noastre”, a subliniat Dodon.

El s-a pronunţat pentru continuarea misiunii de menținere a păcii pe Nistru și, de asemenea, a dorit conducerii Federației Ruse să desfăşoare cu succes Campionatul Mondial de Fotbal.

„Sondajele arată că 65% dintre moldoveni consideră Rusia un stat prietenos, dar vă asigur că mai mult de 90% din oameni vor susţine echipa rusă în primul meci. Inclusiv şi eu, fiind la Moscova. Vreau să vă urez succese la acest eveniment. Iar în rest, domnule ambasador și dragi ambasadori ai altor state, totul va fi bine la noi. Pentru că aşa vrea Dumnezeu, așa vrea poporul. Iar dacă poporul vrea, aşa şi se va întâmpla”, a spus Igor Dodon.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.13 15:41 Fima
    De ce Dodon arata ca el si Moldova fara rusii - zero?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.