Politică

ADUNAREA GENERALĂ A ONU VA EXAMINA PE 22 IUNIE SUBIECTUL RETRAGERII TRUPELOR RUSE DE PE TERITORIUL MOLDOVEI

18 iunie, 2018

La iniţiativa Republicii Moldova, pe 22 iunie, Adunarea Generală a ONU va examina proiectul Rezoluţiei cu privire la „retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul RM”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, anunţul a fost făcut vineri, în cadrul unui briefing de presă, de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, care a amintit că încă în vara anului 2017 Moldova a solicitat ONU să includă în agenda de lucru a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale chestiunea privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană. Recent, secretariatul a înregistrat proiectul de rezoluţie prezentat de Moldova şi l-a inclus pe ordinea de zi a şedinţei de vinerea viitoare.

Potrivit ministrului, documentul se bazează pe angajamentele asumate de Federația Rusă, în special la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999, și pe necesitatea retragerii trupelor ruseşti în conformitate cu principiile dreptului internațional și ale Cartei ONU.

„Sperăm că statele membre ale ONU ne vor sprijini și vor fi solidare cu Republica Moldova”, a spus el.

Ulianovschi a subliniat că autorităţile moldoveneşti insistă asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) în virtutea aflării ilegale a acestuia pe teritoriul Republicii Moldova, dar nu şi a contingentului rotativ, care face parte din componenta militară a Comisiei Unificate de Control, dislocat în raioanele de est a țării, în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus de încetare a focului din 21 iulie 1992.

Ministrul a amintit că, „în pofida acestui acord, în care Federaţia Rusă s-a angajat să respecte cu stricteţe principiul neutralităţii în raport cu părţile aflate în conflict, militarii GOTR au desfăşurat în comun cu pretinsele structuri de forţă transnistrene numeroase aplicații militare, inclusiv cu simularea forțării râului Nistru”.

„Evident că un atare comportament nu poate fi perceput altfel decât ca o ameninţare directă la adresa securităţii Republicii Moldova şi ca o sfidare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a acesteia, inclusiv a prevederilor constituţionale privind statutul de neutralitate şi inadmisibilitatea dislocării pe teritoriul său a unor forţe militare străine. În contextul perpetuării crizei din Ucraina, intensificarea activităţilor militare ale trupelor ruse şi structurilor de forţă transnistrene contribuie la sporirea tensiunilor în această regiune a Europei”, susţine Tudor Ulianovschi.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.18 11:36 Svetlana
    Incet - incet si noi rezolvam problema cu retragerea armatei rusa din teritoriu nostru.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.