Politică

JUDECĂTORIA CHIŞINĂU NU A VALIDAT ALEGERILE PRIMARULUI CHIŞINĂULUI

20 iunie, 2018

Judecătoria Chişinău nu a validat rezultatele turului doi al alegerilor primarului Chişinăului, din 3 iunie. Potrivit agenţiei INFOTAG, această hotărâre a fost luată de instanţă marţi seara târziu.

„Nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din 3 iunie. Se transmite prezenta hotărâre Comisiei Electorale Centrale și Consiliului Electoral de Circumscripţie. Împotriva hotărârii instanței de judecată poate fi depus un apel în termen de o zi de la pronunţare”, se arată în decizia instanței.

După cum a informat anterior INFOTAG, în turul doi al alegerilor primarului de Chișinău, președintele partidului proeuropean Platforma DA, Andrei Năstase, l-a învins pe candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban. El a obţinut 52,57% din voturi, iar contracandidatul său – 47,43%. Imediat după alegeri, Ceban și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe Năstase pentru victoria sa.

Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, socialiștii au contestat rezultatele alegerilor în instanță. Ei au indicat că, în cadrul campaniei electorale, mai mulţi politicieni europeni și români au făcut agitaţie pentru Năstase, în condiţiile în care agitația cetățenilor străini este interzisă prin lege. Totodată, instanța a recunoscut drept agitație îndemnul candidatului către alegători să participe activ la vot.

Şedinţa instanţei de judecată s-a desfăşurat cu uşile închise, jurnaliştii nu au fost lăsaţi să intre. Decizia instanţei poate fi contestată la Curtea de Apel.

În timpul ședinței, care a durat aproximativ șase ore, câţiva zeci de susţinători ai lui Andrei Năstase au desfăşurat o acţiune de protest în fața judecătoriei. Ei l-au întâlnit pe primarul ales cu sloganurile: „Nu cedăm!”, „Năstase – primar!”, „Jos mafia!”, „Cerem proces echitabil!”.

Andrei Năstase a vorbit în cadrul mitingului improvizat.

„Știm cu cine avem de-a face, pentru ei voturile cetățenilor nu contează. Am vrut ca şedinţa să fie deschisă. Presei nu i s-a permis să participe, nu știu de ce. S-a tărăgănat până în noapte, cu gândul că pot fi puse la cale niște provocări. Ei au luat această decizie laşă în toiul nopții. Justiția Vlad Plahotniuc și-a făcut treaba. I-au folosit pe socialiști în jocurile lor. Este o decizie nerezonabilă”, a spus Năstase.

El şi-a îndemnat susţinătorii să nu se lase provocaţi şi să meargă acasă.

„Fac un îndemn către toți să nu facem nimic de natură să dăm satisfacție acestei guvernări în această seară. O să luăm o hotărâre în termenul stabilit de lege. O să contestăm decizia și în funcție de rezultatul pe care îl va emite Curtea de Apel Chișinău, o să procedăm mai departe. Noi avem la dispoziție o zi pentru a contesta decizia. O să facem cât se poate de repede. Să ne pregătim de proteste de amploare, dar să o facem cât se poate de civilizat, respectând rigorile legii”, a adăugat Năstase.

Potrivit legislaţiei, în cazul în care instanțele superioare menţin hotărârea instanței primare, alegeri noi nu vor mai fi. Conform legii, alegerile locale noi nu pot fi desfăşurate cu mai puțin de un an înainte de alegerile locale ordinare, care vor avea loc în iunie 2019. În acest caz, Ruslan Codreanu, care a fost numit primar interimar, va continua să îndeplinească atribuțiile primarului.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.20 14:10 Olga
    Si cui trebue asta? Nu cred ca asa hotarirea este in favoarea lui dl Plahotniuc.
  2. 2018.06.20 14:13 David
    Pentru Andrei asta este foarte si foarte bine, dar noi nu stim jocu pin la capat...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.