Politică

MOLDOVA A SOLICITAT STATELOR PARTICIPANTE LA OSCE SĂ SUSȚINĂ LA ONU REZOLUȚIA PRIVIND RETRAGEREA TRUPELOR RUSEȘTI DIN RM

22 iunie, 2018

Republica Moldova a solicitat statelor participante la OSCE să susțină la ONU rezoluția privind retragerea trupelor și munițiilor rusești de pe teritoriul ţării.

Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene au comunicat pentru INFOTAG că reprezentantul permanent al Republicii Moldova pe lângă OSCE, Victor Osipov, a prezentat în cadrul Forumului pentru Cooperare în domeniul Securității (FCS) o declarație în care a abordat chestiuni legate de prezența militară străină ilegală pe teritoriul Moldovei.

El a amintit că, prin Declarația finală a Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999, statele participante au stabilit obligația de retragere a trupelor rusești de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova. Iar acest proces, care inițial a înregistrat un progres notabil, a fost suspendat ulterior, iar așa-numitul Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) a continuat să se afle ilegal, fără acceptul țării-gazdă, pe teritoriul Republicii Moldova”.

„Necesitatea de a asigura paza stocurilor de muniţii de la Cobasna, care trebuie să fie evacuate şi lichidate, sau încercările de a face o legătură între GOTR şi trupele ruse de pacificare sunt tertipuri de justificare inacceptabile”, a declarat ambasadorul Osipov.

Referindu-se la evoluţiile curente în materie de securitate, diplmatul a abordat problema creşterii numărului de exerciţii militare, efectuate de GOTR şi de formaţiunile paramilitare transnistrene în 2017 și în primele şase luni ale anului curent. Reprezentantul permanent al Republicii Moldova a descris această intensitate a exerciţiilor ca fiind caracteristică pregătirii unor operaţiuni militare şi a declarat că de la structurile OSCE se aşteaptă aprecierea corespunzătoare şi aplicarea mecanismelor de Avertizare Timpurie (Early Worning).

În final, ambasadorul Victor Osipov a subliniat importanţa reducerii nivelului de tensiune în regiunile de conflict şi a chemat toate statele participante la OSCE să susţină în cadrul Adunării Generale a ONU iniţiativa autorităţilor moldoveneşti privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.22 10:14 Stas
    Toate lumea sa fie impreuna cu Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.