Politică

PARLAMENTUL EUROPEAN A ADOPTAT O REZOLUŢIE PRIVIND SITUAŢIA DIN MOLDOVA, CRITICÂND DUR AUTORITĂŢILE ŢĂRII

05 iulie, 2018

Parlamentul European a adoptat joi o Rezoluţie privind situaţia din Moldova, criticând dur autorităţile ţării. Potrivit agenției INFOTAG, documentul a fost votat de 353 din cei 538 de deputaţi prezenţi la şedinţă, 35 au votat împotrivă, iar 160 s-au abţinut.

În timpul dezbaterilor, deputatul Partidului popular European (PPE), Cristian Preda, a declarat că „democrația în Moldova e în pană. Încă anul trecut, după modificarea sistemului electoral, PPE a încercat să atragă atenţia asupra situaţiei din republică, dar nu a fost auzit din cauza social-democraţilor, care au încercat să ascundă situația din Moldova, jucând în favoarea oligarhului moldovean Vlad Plahotniuc (preşedintele PDM – „I.”)”.

„Invalidarea alegerilor de la Chişinău este o nouă dovadă că Moldova se află în mâinile unui om, iar cetăţenii ies în stradă ca să-şi exprime dezacordul cu decizia instanţelor. În aceste condiţii, finanţarea Moldovei trebuie suspendată: nici un euro din partea UE până când guvernarea nu va îndeplini condiţiile pentru asistenţa macrofinanciară”, a spus Preda.

Deputata Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Rebecca Harms, a menţionat că „protestul este o reacţie legitimă a cetăţenilor RM la situaţia din ţară, iar invalidarea alegerilor a fost un șoc nu doar pentru cetățenii Moldovei, dar și pentru partenerii europeni”.

„În aceste condiţii, susţinerea financiară trebuie suspendată. Autorităţile RM trebuie să ţină cont de opinia partenerilor. Acest lucru este important în contextul alegerilor parlamentare care se apropie”, consideră politicianul.

Deputatul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Petras Austrevicius, susţine că situaţia actuală din Moldova „distruge iluziile: Moldova este un stat capturat, condus de o grupare politică netransparentă, care poate fi numită corporaţie privată”.

„În Moldova, justiția este sechestrată, iar deciziile instanţelor sunt absurde. Nu s-a făcut nici un pas în investigaţia furtului miliardului şi nu a fost recuperat nici un leu. Mass-media este capturată , iar viziunea proeuropeană este departe de realitate”, a spus deputatul.

Reprezentantul Alianţei Progresiste a Socialiștilor si Democraților (S&D), Victor Boştinaru, a menţionat că „invalidarea alegerilor la Chişinău este un semnal alarmant, care arată lipsa de respect faţă de voinţa cetăţenilor”.

„Dar acum, colegii din PPE insistă pe suspendarea oricărui sprijin financiar pentru Moldova, referindu-se inclusiv la trecerea la sistemul electoral mixt, care a fost realizat pentru transparența și caracterul democratic al viitoarelor alegeri parlamentare. Trebuie să ne punem întrebarea:oare un acest pas nu va duce la o agravare a situației din Republica Moldova și la începutul unui nou incendiu politic?”, a spus el.

Deputatul S&D, Andi Cristea, a remarcat că „situaţia din Moldova necesită o atenţie sporită, invalidarea alegerilor este un lucru foarte îngrijorător pentru cei care țin la Moldova, iar alegerile sunt baza pentru o democrație”.

“Trebuie să gândim strategic. Soluția nu este aruncarea Republicii Moldova din trenul european. Suspendarea ar fi un pas greșit”, a spus deputatul.

Deputatul S&D, Knut Feckenstein, consideră că această evoluție a situaţiei este „de necrezut, aşa ceva este pur și simplu inacceptabil, un adevărat scandal care întrece orice limite”.

„Dacă în spatele acestei decizii de invalidare a alegerilor se află o grupare politică, acest lucru trebuie clarificat, pentru că este vorba de trădare a intereselor de stat ale Republicii Moldova“, a spus el.

Reprezentantul Partidului Stânga Unită Europeană, Helmut Scholz, a subliniat că „UE vede Republica Moldova ca stat capturat, exact aşa cum este văzută de cetățeni, în RM se atestă o permanentă încălcare a drepturilor omului și corupție.

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: asistența UE trebuie suspendată”, a spus el.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.