Politică

PARLAMENTUL INTENŢIONEAZĂ SĂ DESFĂŞOARE „EXPERTIZA LEGISLATIVĂ” A HOTĂRÂRII JUDECĂTOREŞTI PRIVIND ANULAREA ALEGERILOR

12 iulie, 2018

Parlamentul intenţionează să desfăşoare o „expertiză legislativă” a hotărârii judecătoreşti privind anularea rezultatelor alegerilor primarului de Chişinău. Potrivit agenţiei INFOTAG, cu o iniţiativă în acest sens a venit vicepreşedintele Parlamentului, liderul Grupului Popular European, Valeriu Ghileţchi.

El a menţionat joi, în Parlament, că „situația cu invalidarea alegerilor locale se discută pe larg în societate și a dat naștere la o serie de contradicții, în special în ceea ce privește interpretarea și aplicarea normelor de drept”.

„Decizia de invalidare a alegerilor a dus la faptul că pe 5 iulie 2018 Parlamentul European a adoptat o rezoluție în această privinţă”, a spus Ghilețchi.

El a înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre privind desfăşurarea unei expertizei legislative. Potrivit propunerii, Comisia juridică, numiri și imunități va efectua o analiză amplă a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău. Expertiza se va face în conformitate cu standardele internaţionale în materie de alegeri, cu referire la premisele şi motivaţia juridică care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi, inclusiv legate de folosirea reţelelor sociale, precum şi proporţionalitatea sancţiunilor aplicate.

Concluziile şi propunerile Comisiei vor fi prezentate Parlamentului în termen de 60 de zile. Acestea vor include propuneri de perfecţionare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării integrităţii procesului electoral şi consolidării drepturilor electorale ale cetăţenilor Republicii Moldova. În procesul de expertizare a legislației pot fi antrenaţi specialiști din cadrul Secretariatului Parlamentului, Comisiei Electorale Centrale, reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei pu­blice locale şi centrale, dar şi experţi independenţi din partea societăţii civile, inclusiv a celor din străinătate.

Comentând această decizie, unul dintre foștii candidați la primăria Chișinău, Valeriu Munteanu, a declarat că „aceasta are drept scop legiferarea deciziei dubioase a instanței”. Potrivit lui, în acest termen de 60 de zile, inclusiv o lună și jumătate de vacanţă a deputaţilor, Comisia are rolul de a încerca să convingă partenerii de dezvoltare că hotărârea a fost justificată”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.