Politică

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI S-A PRONUNŢAT PENTRU ADOPTAREA UNEI NOI LEGI CU PRIVIRE LA FUNCŢIONAREA LIMBILOR

16 iulie, 2018

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a pronunţat pentru adoptarea unei noi legi cu privire la funcţionarea limbilor în Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat în emisiunea „Vineri cu Anatolie Golea” de la postul de televiziune RTR-Moldova.

„La fel ca şi toți ceilalți, am fost foarte surprins de decizia Curții Constituționale precum că această lege nu este actuală, că este depășită. În realitate nu s-a schimbat nimic, limba rusă are același statut ca şi mai înainte. Dar cred că în Moldova ar trebui să existe o lege care să reglementeze funcționarea limbilor”, a spus Candu.

În opinia sa, fie Comisia parlamentară pentru drepturile omului, fie Ministerul Justiției, fie Biroul pentru Relații Interetnice ar trebui să elaboreze o nouă lege în această privință. Speakerul consideră că Parlamentul va reuşi să analizeze și să adopte această lege până la încheierea mandatului actual.

„Sper că vom reuşi să analizăm și să adoptăm o astfel de lege. În octombrie și în noiembrie Parlamentul va activa intens şi vom putea adopta o astfel de lege. Toate facțiunile, inclusiv fracțiunea Partidului Democrat aflat la guvernare, sunt interesate de acest lucru”, a spus Candu.

Răspunzând la întrebări, el și-a exprimat speranța că vicepremierul rus Dmitri Kozak va contribui la dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, dar nu se va ocupa de reglementarea transnistreană.

„Noi nu avem o experiență pozitivă de cooperare cu Dmitri Kozak și cu echipa sa (se are în vedere refuzul președintelui Vladimir Voronin de a semna în 2003 așa-numitul Memorandum Kozak privind soluționarea conflictului transnistrean prin federalizarea Moldovei – „I.”). Poate că starea lucrurilor s-a mai schimbat, au trecut deja 15 ani. Sperăm că domnul Kozak se va ocupa anume de stabilirea relațiilor comercial-economice. Reglementarea transnistreană se desfășoară acum în formatul 5+2”, a spus Candu.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind numirea lui Dmitri Kozak în funcţia de reprezentant special al preşedintelui pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova. Președintele Igor Dodon a salutat această numire. Sâmbătă a avut loc o întâlnire a președinților Rusiei și Republicii Moldova, la care a participat și Dmitri Kozak.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.