Politică

PREŞEDINTELE IGOR DODON CONSIDERĂ CĂ AR PUTEA APĂREA PREMISE PENTRU REGLEMENTAREA DIFERENDULUI TRANSNISTREAN

17 iulie, 2018

Preşedintele Igor Dodon consideră că „în prezent ar putea apărea premise pentru soluţionarea definitivă a diferendului transnistrean”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, după întrevederea cu Preşedintele Macedoniei.

„Cred că reglementarea transnistreană ar putea deveni „o poveste de succes” de care sunt interesate nu doar Chișinăul și Tiraspolul, ci și Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană. Aceasta ar putea fi acel punct care îi va uni pe toți. Mai ales în contextul ultimelor evenimente care au loc în lume și în regiune”, a spus Dodon.

El a menţionat că în ajun a discutat la Moscova această problemă cu viceprim-ministrul rus Dmitri Kozak, care săptămâna trecută a fost numit reprezentant special al președintelui rus pentru Republica Moldova pentru cooperarea comercial-economică.

„Vreau să vă atrag atenția asupra faptului că pentru prima dată a fost numit un reprezentant special pentru Moldova, dar nu pentru Transnistria. Acest lucru este foarte important pentru noi, pentru că se recunoaşte unitatea Moldovei. Aceasta în primul rând. În al doilea rând, cel mai probabil, domnul Kozak nu va fi copreședintele Comisiei interguvernamentale, el va fi responsabil de relații în general, inclusiv de problema transnistreană. Copreședinte al Comisiei interguvernamentale va fi numit cineva din blocul economic al guvernului Federației Ruse. Posibil că acesta va fi ministrul Agriculturii, Dmitri Patruşev. Și, în al treilea rând, vreau să menţionez profesionalismul domnului Kozak. El este un profesionist care se ocupă profund de probleme. Pentru noi, el este un partener serios și bine pregătit, cu care vom discuta toate problemele”, a spus Dodon.

El a subliniat că printre aceste probleme se numără și reglementarea transnistreană.

„Problema Transnistriei poate fi rezolvată nu la nivel bilateral, ci doar în formatul „5+2”. În primul rând, trebuie să ajungem la un consens la nivelul conducerii și al clasei politice din Moldova. Să propunem și să convenim asupra unei soluții, să discutăm cu societatea civilă. În al doilea rând, trebuie să negociem cu Transnistria și să convenim asupra variantei propuse. Și la etapa a treia, trebuie să coordonăm decizia cu toți participanții în formatul „5+2”. Nu putem accepta varianta Rusiei, a SUA sau a OSCE. Aceasta trebuie să fie decizia noastră, pe care o vom coordona cu ei”, a subliniat Președintele.

Potrivit lui, aceste probleme au fost discutate în ajun, la Moscova, cu Dmitri Kozak.

„Am vorbit despre aceasta fără a intra în detalii. L-am invitat pe Dmitri Kozak, care, cel mai probabil, va veni în Moldova la toamnă. Este regretabil că guvernul moldovean s-a autoretras de la rezolvarea acestor probleme deja de mai bine de un an, deoarece membrilor guvernului le este interzis să intre în Rusia. De aceea, toate problemele se rezolvă la nivelul președinților”, a spus Dodon.

Întrebat despre formula de soluționare a problemei transnistrene, el a menționat că „este prematur să vorbim despre acest lucru”.

„Acum nu discutăm modelul de reglementare, ci vorbim la general, fără detalii. Trebuie să purtăm negocieri, trebuie să fie soluția noastră comună”, a subliniat Dodon.

Întrebat de jurnalişti despre estimările date Memorandumului Kozak, respins de Președintele Republicii Moldova în 2003, el a spus că „de atunci multe s-au schimbat”.

„Sunt sigur că în 2003 a fost ratată posibilitatea reală de reglementare politică a conflictului transnistrean. Acum suntem într-o altă situație, s-au schimbat multe în Moldova și Transnistria, iar contextul regional este diferit acum. Dar acum ar putea apărea șansa de a rezolva problema. Și trebuie să profităm de ea”, a spus Dodon.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.17 16:26 Viola
    Macedonia - nu SUA, da totus inseamna ceva pentru Dodon.
  2. 2018.07.17 16:30 Victor
    Noi trebue sa propunem vinurile si divine, care sunt produs in Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.