Politică

MOLDOVA ESTE ABIA LA ÎNCEPUT DE CALE ÎN DOBÂNDIREA STATUTULUI DE NEUTRALITATE A ŢĂRII - FOST VICEPREMIER

20 iulie, 2018

Republica Moldova este abia la început de cale în dobândirea statutului de neutralitate a ţării, consideră fostul vicepremier pentru Reintegrare, Vasile Şova.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, la conferinţa "Moldova: un factor de stabilitate sau o nouă provocare la adresa securităţii regionale şi europene", el a menţionat că "fiecare ţară are propria sa cale, iar Moldova nu este o excepţie şi, în pofida faptului că prevederea despre neutralitate a fost consfinţită în Constituţie încă în 1994, de atunci nu a fost făcut niciun pas real pentru a obţine acest statut".

"Perspectivele acestei căi în Moldova se bazează pe faptul că majoritatea populaţiei susţine ideea statului neutru. Dar discrepanţele şi diferenţa absolută între opiniile partidelor politice joacă un rol negativ în soluţionarea problemei, iar lipsa unui consens împiedică direct acest lucru", a spus el.

Potrivit lui, pentru ca Moldova să devină un stat cu adevărat neutru, "în primul rând este necesar un consens politic, un vector clar, obiective strategice clare din punctul de vedere al intereselor statului, care să rămână neschimbate, indiferent de schimbarea guvernărilor".

Expert în probleme de securitate, fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Nicolae Chirtoacă, a spus că "progresul în acest domeniu poate fi realizat numai după o analiză aprofundată a situaţiei actuale, atât la nivel regional, cât şi la cel internaţional".

"Neutralitatea Moldovei depinde de recunoaşterea ei de principalii actori ai politicii internaţionale. Criza ucraineană a schimbat radical sistemul de securitate existent în Europa de Est, iar lumea se află practic în pragul unui nou război rece. În Statele Unite se observă o anumită confuzie în politica externă după învestirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte. Dar politica sa populistă cu elemente de naţionalism arată că SUA nu vor renunţa la rolul de putere mondială unică. Referitor la Rusia, aceasta priveşte în mod tradiţional Europa de Est din perspectiva respectării propriilor interese politice şi economice. Dar Rusia trece printr-un fel de stagnare. Regimul autoritar, bazat pe capitalul oligarhilor, deocamdată funcţionează, dar cât timp va mai ţine? În ceea ce priveşte UE, de al cărei sprijin financiar şi economic depinde în mare măsură Moldova, UE ar trebui acum să arate dacă poate fi un actor independent pe arena internaţională. Iar Republica Moldova trebuie să acţioneze reieşind din această situaţie destul de dificilă, având în vedere că pe teritoriul său sunt dislocate forţe militare străine", a spus el.

Fostul deputat Alexandru Stoianoglo a menţionat că "problema neutralităţii Republicii Moldova este o chestiune ce ţine de menţinerea statalităţii sale".

"Progresul în aspecte precum prezenţa trupelor străine pe teritoriul Republicii Moldova, militarizarea regiunii transnistrene şi viitoare reintegrare poate fi atins cu mult mai eficient în condiţii de statut neutru al RM. Perspectiva reintegrării, dezvoltării şi chiar a existenţei Moldovei practic nu există fără atingerea acestui obiectiv", a spus el.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a menţionat că, mai devreme sau mai târziu, Moldova va trebui să recunoască că securitatea poate fi atinsă fie prin dobândirea unui statut neutru cu adevărat real, dar nu declarativ, fie prin aderarea la o anumită forţă politică internaţională, care va asigura securitatea în Moldova".

"Dar în condiţiile unui potenţial militar scăzut, republica este interesată de statutul neutru. Acesta va permite Moldovei să devină o insulă de stabilitate în această mare a situaţiei regionale dificile. Dar acest lucru necesită un impuls din interior, Moldova trebuie singură să decidă şi să meargă pe calea de neutralitate, care să fie recunoscută la nivel internaţional", susţine politicianul.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.20 18:42 Петр
    Зачем обсуждать то, чего нет, и в помине не может быть? Я не пойму!
  2. 2018.07.20 18:56 Galina
    Varianta solutionarii conflictului trannistrean sa propuna degraba dl Kozak!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.